I mars 1995 pryder Mona Sahlin gaytidningen Reporters omslag och Mian Lodalen intervjuar den vice statsministern tillika jämställdhetsministern. Då ”sliter hon med att förstå” homosexuellas politiska krav på att få adoptera, men det ”är inte lika lätt att säga ett rakt nej och jag har fler tvivel idag än jag hade för några år sedan”. Däremot frågan om att lesbiska skall få inseminera har hon då ”lättare att förlika” sig med. Om partnerskapslagen säger hon ”Ärligt talat, jag har suttit i riksdagen i 12 år, men när jag satt där vid omröstningen, tryckte på ja-knappen, såg siffrorna komma upp och hörde jublet på läktaren kände jag mig rörd”.
Om sitt parti 1995 säger hon med anledning av socialdemokratiska vigselförätare som uttalat sig minst sagt plumpt om partnerskap att ”i botten finns en intolerans” men menar att ”ventilerna har blivit lite större”.
Hon definierar sig som en ”nybakad feminist” och skickar en hälsning till landets lesbiska: ”Man måste vara den man är. Om man ska leva ett helt liv måste man våga bejaka det levnadssätt man vill ha.”

1996 får Mona Sahlin Lambda-priset av RFSL-Stockholm

1998: Mona Sahlin skriver krönika i Magasin Pride till EuroPride-festivalen. I regeringsförklaringen förklaras att diskrimineringslagstiftningen skall utökas. Det innebär att handikappade och homosexuella skall inkluderas. Mona blir åter minister.

1999: Mona Sahlin lovar enligt TT att ta upp frågan om att partnerskapsregistrerade skall behandlas som gifta i EU. Detta efter att Sven Englund förlorat ett mål i EU-domstolen om familjeförmåner för hans man.
Mona Sahlin rasar mot på att Carl Bildt kritiserat att Elisabeth Ohlson-Wallins utställning Ecce Homo visas i riksdagen. ”Bildt skall skämmas” sa hon i TV4-nyheterna.


1999 utses Mona Sahlin tillsammans med 9 andra till ”Sveriges coolaste straighta kvinnor.” Att hon i sin bok ”Med mina ord” tillägnat ett kapitel åt homofrågan och vid releasen av den sa att en av de frågor som ligger hennes varmast om hjärtat var homosexuellas situation, bidrog till utmärkelsen. ”Jättehedrande”, säger Mona Sahlin till Aftonbladet. ”Bara att få bli fotograferad av Elisabeth Ohlson är en ära. Om jag är en cool straight brud så är hon en väldigt cool gaybrud.”
I ”politikerklassen” ingick även Gudrun Schyman och Barbro Westerholm.
Vid RFSLs kongress i Borås överraskar Mona Sahlin deltagarna med att presentera Hans Ytterberg som den nye HomO. ”Det var vid öppningen av RFSLs kongress i Borås, som pågår till i morgon, som Mona Sahlin överraskade ombuden med att föra in den nya HomOn, försedd med påse över huvudet, på scen. När hon väl lyfte av påsen bröt jublet ut bland delegaterna, som fick se att det var deras förre ordförande som utsetts.” (QX.se)


Mona Sahlin 2000 vid GayGalan på Münchenbryggeriet delar ut pris till Årets Homo tillsammans med Jonas Gardell.
Som statsråd med ansvar för mångfaldsfrågor år 2000 sa hon ”- Vad är normal? Det kommer från ordet norm, och de människor som säger att ni inte är normala menar att ni inte passar in i normen. Var glada för det! Vem vill leva i en värld där alla människorna är likadana? Inte vi, mångfald berikar!”


2001, Mona med maken Bo på GayGalan 2001.
2001 persenterar hon regeringens handlingsplan mot rasism, främlingsfientlighet homofobi och diskriminering.
”– Kampen mot intolerans och främlingsfientlighet är inte annorlunda än kampen mot homofobi”, säger hon. ”Alldeles för ofta glöms de homosexuella bort när vi pratar intolerans. Homosexuella har i sin kamp mot högerpopulistiska krafter och nazister visat att arbetet mot intolerans är politik.”
2001 ryter hon till mot ”ungdomsambassadörer” som skall jobba ot främlingsfientlighet, rasism, homofobi och diskriminering. Just homofrågan har visat sig vara lite känslig för några av dessa.
”Men om ni talar offentligt och t ex informerar om Ungdomsambassadörernas arbete, skall också arbetet mot homofobi nämnas. Då är det viktigt att ni själva tagit ställning, för allas lika värde och mot diskriminering av människor även på grund av sexuell läggning.”


Mona vid Pride i samtal med RFSLs ordförande Sören Andersson
2001 driver Mona Sahlin adoptionsfrågan internt i partistyrelsen. En strid som leder till att partisstyrelsen tar ställning för adoption, men inte internationell. Mona Sahlin säger sig utåt vara nöjd, trots allt. Senare ställer sig partiet bakom full adoptionsprövning för samkönade par.
Till tidningen Kom Ut berättar hon 2006 att hon när så regeringen diskuterade adoptionsfrågan många år senare hade hon ändrat åsikt jämfört med 1996. Då övervägde hon att lämna regeringen om man inte sa ja till adoption.


2001 talar hon vid FNs världskonferens mot rasism i Durban och tar även upp Homofrågan, vilket inte är helt populärt bland företrädare för de då 70 länder som kriminaliserar homosexualitet.
2001 deltar hon i World Aids Days ljusmarsch och berömmer då Brasilien för att agerat för billigare bromsmediciner.


Mona Sahlin och Liza Marklund vid QX smygläsning i december 2001
I december 2001 talar hon vid ett seminarie om Försvarsmakten:
– Det är viktigt att slå fast att integration och mångfald i grunden handlar om rätten till lika behandling och att denna rättighet omfattar alla oavsett kön, etnisk tillhörighet eller bakgrund, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder.

2002 då det blåser om Mona Sahlin på grund av privatekonomin, uppmanar Homosexuella Socialdemokraters Håkan Andersson henne att inte avgå frivilligt. ”Vi behöver dig i regeringen därför att du är den enda där som till fullo förstår vad vi kämpar för och dessutom prioriterar våra frågor. Många frågor som rör homosexuella rättigheter står inför avgörande beslut. Det öppna motståndet kan tyckas svagt men jag vet att det finns ett starkt dolt.”
Mona Sahlin stannar så i regeringen och tillsätter en arbetsgrupp mot rasism och homofobi: ”- Att bekämpa de krafter som hotar demokratin är den viktigaste kampen i vårt fria och demokratiska samhälle. För att se över ytterligare åtgärder som kan behövas i denna kamp måste vi ständigt se över arbetet med att motverka och förebygga rasism, främlingsfientlighet, homofobi och andra former av antidemokratiska yttringar,”


Vid 2002 års GayGala väljs hon till Årets Hetero” – Jag är hellre onormal med er än normal med Alf Svensson”, sade Mona och tackade till publiken som ställde sig upp för att visa sitt stöd och sin tacksamhet för Monas arbete.


Mona Sahlin, Line Siert och Anne-Marie Høberg från Lesbisk Jubelpris. Foto/Ill: Ulla Munch-Petersen
2002 var hon i Köpenhamn och tog emot det danska Lesbiska Jubelpriset för sitt engagemang i adoptionsfrågan.

2002 Pride Vid Pride deltar hon som vanligt i den partipolitiska debatten och i paraden. Hon skickade med en hälsning från regeringen till Team Sweden som deltog vid GayGames i Sydney. ”Det stora internationella evenemanget som Gay Games utgör är betydelsefullt sportsligt. Men också för att främja alla människors lika värde och rätt att delta och prestera i idrott, oavsett sexuell läggning.”


Foto: Pekka Koskenvoima
2003 dansade Mona Sahlin med Jan Malmsjö på GayGalan.


2003 vid Pride deltar hon med Riksidrottsförbundets generalsekreterare på scen med Team Sweden för att uppmärksamma homofobi i idrottsvärlden. Och gå i paraden.


Foto: Christan Hagwart
2004 Går som vanligt på GayGalan med sin make Bo.
Pride deltar hon i och leder en debatt om religion och människovärde där såväl Världen Idag som Stanley Sjöberg deltog. Går i paraden såklart.
2004 – Mona Sahlin hälsar deltagarna i Eurogames, en hälsning som sänds på storbild i München. Och möts med jubel.
2004 Mona Sahlin inviger Elisabet Ohlson-Wallns utställning ”South Africa Via Dolorosa”.


2004 Som varje år deltar Mona Sahlin i Prideparaden.


2004 Mona Sahlin deltar vid World Aids Day: ”Samtidigt som vi bekämpar spridningen av hiv måste vi också bekämpa stigmatisering och diskriminering av hivpositiva. Fortfarande möts hivpositiva med rädsla och fördomar. Det är vårt gemensamma ansvar att varje individ ska kunna leva ett tryggt liv utan skuld och med sin självklara rätt till sin lust. Den som lever med hiv måste ha rätt att alltid bemötas med respekt.”


Mona Sahlin går på galan med Liza Marklund
2005 Mona Sahlin på GayGalan och ”häcklas” av Sissela Kyle för att ha varit där ”17-gånger”
2005 Mona Sahlin gästar RFSLs kongress i Sundsvall.
2005 Mona Sahlin deltar vid den första IDAHO-dagen som bland annat uppmärksammas på Sergels Torg.


Foto: Sebastian Gurenwacht
2005 deltar hon i Regnbågsparaden i Malmö. Hon utses även till hedersmedlem i RFSL-Malmö.


Mona på GayGalan, Foto: Jens Peter & Carl Peter
2006 Vigselförrättare åt Magnus Carlsson och Mats Pelli
Deltar i GayGalan.
Bidrar till utställningen ”Min bäste bög” avslutningstalar vid den tredje Europeiska gaypolis-konferensen och går i paraden med Jens Orback. Är med vid Prides partiledardebatt i Pride House – men får sitta i publiken.
Hon går i Linköpings första Kärleksparad och talar vid avslutningen tillsammans med ILGAs ordförande Philip Braun.


2007 Är med på GayGalan och delar ut QX hederspris till Riga Pride. Och berättar åter om att det inte alltid varit så lätt att driva HBT-frågor i hennes parti.

Publicerad: 2007-03-17 13:07:13