Konst

På Moderna Museet i Stockholm öppnade i helgen utställningen ”Utopi och Verklighet – svensk modernism 1900-1960”. I konst, arkitektur, fotografi och formgivning kan se utvecklingen av det som blivit allt mer av ett kännemärke för Sverige: modernismen.
Bland utställningen hittar vi såväl formgivare som Josef Frank och Ingegerd Torhamn, som arkitekterna bakom funktionalismen, bland andra Gunnar Asplund och Sven Markelius.
Naturligtvis finns även konstnärerna med. Bilder av Jean Börlin i baletten ”Sculpture nègre”, koreografen Birgit Åkesson och så alla konstnärerna, där Gösta Adrian Nilsson, GAN, med sin starkt homoerotiska konst intar en särplats.
Utställningen är ett samarbete med Arkitekturmuseum och Nationalmuseum och pågår fram till den 14 januari.
GAN kan man även se i hans ”hemmuseum” Kulturen i Lund. Där pågår just nu och fram till den 19 november ”Svenskt avantgarde och der Sturm i Berlin”. Utställningen är en del av Kulturbro 2000. På Kulturen visas 42 verk av svenska expressionister och är en rekonstruktion av en utställningen från 1915 på Galeri Der Sturms lokaler i Berlin.
Förutom GAN finns här verk av Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Einar Jolin och Edward Hald. Förutom den svenska kontnärerna visas även verk av europeiska Sturmkonstnärer som Chagall, Kandinsky.
En höst som är som gjord för att gotta sig i svensk kvalité och framåtanda.

Besök museernas hemsidor:
Moderna Museet
Kulturen

Publicerad: 2000-10-11 02:00:00