HBT-gruppen i riksdagen uppmanar regeringen:

Vi i riksdagens hbt grupp välkomnar förslaget. Principen om att alla skall vara lika inför den svenska lagen är viktigt. Det berättar för den kommande generationen om samhällets syn på människors relationer. Att vi inte värderar personer olika på grund av den person som de är tillsammans med. Utan att alla räknas lika oavsett vilken sexuell läggning de har.

Utredningen menar också att de kyrkor och samfund som idag har vigselrätt ska kunna avsäga sig samkönad vigsel. Detta har vi olika åsikter om och kommer därför att fortsätta att diskutera detta samt givetvis ta del av de remissvar som lämnas på utredningen.

Diskussionen om hur vi värderar personers relationer i lagen och hur vi i lag skall behandla alla lika har vi haft vid flera tillfällen. I debatten om sambolagen fördes den diskussionen och dåvarande riksdag tog beslut om att ändra den tidigare sambolagstiftningen till att gälla alla parrelationer oavsett om man var tillsammans med en kvinna eller en man. Man tog då också beslut om att ta bort den sambolag som endast reglerade samboskap i homosexuella relationer.

Det var ett steg som visade vägen och färdriktningen för hur vi skall forma de lagar som vi stiftar i riksdagen, att idén om alla människors lika värde inte bara skall vara ord på papper utan att det även skall ge ett avtryck i de beslut som vi tar i riksdagen.

Nu uppmanar vi regering att aktivt gå fram med en proposition i frågan. Att genomföra en äktenskapslagstiftning som är könsneutral.

HBT-gruppens styrelse;
Börje Vestlund (s), ordförande, Marianne Berg (v), vice ordförande, Ulf Holm (mp), sekreterare, Barbro Westerholm (fp), ledamot, Birgitta Ohlsson (fp), ledamot, Fredrick Federley (c), ledamot, Helena Leander (mp), ledamot, Hillevi Larsson (s), ledamot, Olof Lavesson (m), ledamot, Peter Frejhagen (s), ledamot, Ulrika Karlsson (m), ledamot

Publicerad: 2007-03-22 17:54:52