Efter att Polens utbildningsminister meddelat att en lag planeras där material kring homosexualitet som kan anses som ”propaganda” kommer förbjudas i skolorna, har protesterna växt i Europa.
– Polen antar nu regelbundet beslut och planerar aktiviteter som uppenbart står i strid med EU-lagar, kommenterar en frustrerad Michael Cashman från EUs Intergrupp för bögar och lesbiskas rättigheter.
– Jag ser nu ingen annan utväg för Kommissionen än att den utreder de växande anklagelserna inte bara vad gäller HBT-frågor utan även om annan diskriminering, liksom dödsstraffet och miljöfrågor. Kommissionen måste nu agera lika effektivt som man gjorde vid valet i Österrike då landet hotades av hårda sanktioner om de valde individer som motsatte sig EUs principer om lika rättigheter och icke-diskriminering.

Europaparlamentets kommitté för medborgerliga fri- och rättigheter diskuterade i det polska lagförslaget i tisdags. På initiativ av Kathalijne Buitenweg från de Gröna i Nederländerna kommer nu en studie genomföras av hur det polska lagförslaget om ”propaganda”-förbud överensstämmer med EUs anti-diskrimineringsregler.
– De oroande förslagen om att förbjuda diskussioner om homosexualitet väcker allvarliga farhågor om Polens utfästelser när det handlar om grundläggande rättigheter. Den lagstiftning som Polens utbildningsminister föreslår kan legitimera diskriminering av homosexuella, menade Buitenweg.
– Det finns en mörk underström i polsk politik och samhälle just nu som söker genomdriva diskriminering av minoriteter och som inte respekterar medborgerliga rättigheter. Det är chockerande att en regering i ett modernt europeiskt land ens överväger en sådan demonisk lagstiftning.
Förutom en undersökning av lagförslaget kommer kommittén att ställa frågor till Kommissionen och Rådet och även ta upp lagförslaget vid ett besök i Polen i april.

Publicerad: 2007-03-23 18:11:55