I ett beslut den 11 mars röstade kyrkostyrelsen (The Council of General Synod) för att rekommendera den kanadensiska kyrkans kyrkomöte (General Synod) att uttala ”att välsignelse av samkönade relationer står i överensstämmelse med den grundläggande doktrinen i the Anglican Church of Canada”.
Kyrkostyrelsen önskar även att Kyrkomötet skall överväga en revidering av kyrkans äktenskapsregler ”för att tillåta äktenskap av alla lagligt kvalificerade personer”.
Därmed väljer kyrkostyrelsen i den Anglikanska Kyrkan i Kanada att ta upp diskussionen om en omdefiniering av äktenskaps (marriage) begreppet, något Svenska kyrkan motsatt sig i sitt svar till den svenska Äktenskapsutredningen.
Kanada är ett av de sex länder där könsneutral äktenskapslagstiftning införts.
Ironiskt nog kom kyrkostyrelsens förslag bara några dagar innan biskopen i Saskatchewan stängt av en präst som vägrat upphöra med välsignelse av samkönade par. Pastor Shawn Sanford Beck i Saskatoon vägrade följa biskopens order av ”samvetsskäl”.

Den världsomspännande anglikanska kyrkan är på väg mot en brytning på grund av olika syn på samkönade relationer och New Hampshires val av en öppet homosexuell biskop som lever i partnerskap.
Striden står huvudsakligen mellan de antihomosexuella nationella kyrkorna i Afrika och de gayvänliga nationella kyrkorna i Kanada och USA där den Engelska kyrkan med anglikanernas andlige ledare Rowan Willams, Ärkebiskopen av Canterbury, klämd mitt emellan.

http://www.anglican.ca/index.htm

Publicerad: 2007-03-26 18:02:42