Pride 2007

Med den Finlandssvenska Regnbågshelgen får 2007 års Pride-firande i Norden traditionsenligt sin start.
Den 13-14 april hålls seminarier om bland annat idrott, litteratur, bröllopsplanering och arméfrågor. Bland de medverkande finns göteborgska litteraturvetaren Jan Magnusson, Håkan Larsson från Lärarhögskolan i Stockholm och författarna Eva-Stina Byggmästar liksom Gurli Linden.
För första gången kommer det Finlandssvenska hbt-samhället dela ut ett pris. Priset har döpts till Guldankan efter arrangerande föreningen Regnbågsankan och röstning bland de tre nominerade pågår just nu. Aija Salo som är HBT-organisationen Setas generalsekreterare är nominerad för hennes HBT-politiska arbete och för att hon ”värnar om svenskans ställning inom hbt-rörelsen i Finland”. Marina Furubacka, regionsansvarig för Seta i Österbotten nomineras som ”förkämpe för finlandssvenskar som hör till sexuella och/eller könsminoriteter i Finland.”. Och slutligen är pastor Karl af Hällström i Borgå nominerad för sitt engagemang i att förändra kyrkans syn på homosexualitet.
Förutom debatter blir det filmvisning på fredagskvällen och kören Out ‘n Loud sjunger på lördag. En gemensam middag följt av fest på gaydiscot DTM hålls lördag kväll. På festen uppträder artisten AmAndA och konferencier är Petski från YLEs radiostation X3M.

På fredagen blir det även en Regnbågsmässa där det igår blev känt att planerade lokalen i Domkyrkans högra kapell inte längre är tillgänglig.
Kyrkoherden i Norra svenska församlingen, Torsten Sandell har avbokat arrangemanget och säger till Hufvudstadsbladet att bokningen inte gått rätt till. Istället för att boka via svenska församlingen har bokningen gåt via finska. Därmed har man enligt Sandell ”försökt gå bakom ryggen”, och ”betett sig som tjuvar”.
– Det här skickar negativa signaler till både deltagare och arrangörer. Jag känner mig sårad som kyrkoherde av min kollega, kommenterar kyrkoherden i Vanda svenska församling, Monica Heikel-Nyberg i ett pressmeddelande. Heikel-Nyberg är en av de som håller i Regnbågsmässan. Sandells formella invändning avfärdar hon med att i ”liknande fall brukar praxis vara att godkänna och bara låta gå”.
Ordförande i Regnbågsankan, Ulf Sjögren är också besviken.
– Jag noterar att det frisinne och nytänkande som ingen längre kan undgå att se finns hos den svenska kyrkan i Sverige samt i den finska församlingen, som har öppnat sina rum för både språkminoriteter och nya gudstjänstkoncept. Skall då Borgå stift förbli ett konservat för fundamentalistiska tankar och åsikter som inte hör hemma i en modern värld grundad på vetenskapliga rön? Sandell är hjärtligt välkommen att delta i gudstjänsten och gemenskapen för att kunna konstatera att inget otillbörligt utspelas.

Regnbågsmässan flyttas nu till Helsinge Kyrka i Vanda och bussar kör gratis från Domkyrkan den 13 april 22.30.

Läs mer om förra årets Regnbågshelg

http://www.regnbagshelgen.fi

Källa: Regnbågshelgens hemsida

Publicerad: 2007-03-27 17:47:48