Idag beslutade Europarådet vid sin kongress för lokala och regionala myndigheter att ta ställning för hbt-personers mötesfrihet.
– Rätten för bögar, lesbiska, bisexuella och transpersoner att uttrycka sig och samlas är grundläggande inte bara för deras egen individuella utveckling men också för att stärka och skydda principerna och jämställdhet och demokrati, sa Valério Prignachi från Brescia i Italien då han presenterade en rapport och rekommendationer från utskottet för ”social sammanhållning” där bland andra Umeås Britt-Marie Lövgren ingick.
I rekommendationerna uppmanas lokala myndigheter inom Europarådets område att tillåta och skydda hbt-sammankomster, arbeta aktivt mot hatbrott och ”hate speach”. Fredliga sammankomster, påminner man, skall endast begränsas som en sista utväg.
Vid kongressen uttalar sig även Ile-de-France borgmästare Jean Luc Romero om påpekar att gay Pride-parader stärker social samhörighet och rättigheter för alla samhällsmedborgare. I en intervju publicerad på Europarådets hemsida säger han att han var chockad av Moskvas beslut att förbjuda förra årets Prideparad.

Patricia Prendiville från ILGA-Europa säger i ett uttalande att hon ”helhjärtat” välkomnar beslutet.
– Resolutionen understryker ytterligare att mötesfriheten är en av de grundläggande mänskliga rättigheter som Europarådet skyddar och att hbt-personer måste ha tillgång till dessa rättigheter precis på samma sätt som andra medborgare.

http://www.coe.int/t/congress/3-sessions/2-spring-sessions/20070326/20070327_prignachi_en.asp

Källa: Europarådet

Publicerad: 2007-03-28 19:01:55