RFSL-Kongress 2007

Den snart 57-åriga organisationen RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, träffas i helgen i Skövde. Representanter för 28 avdelningar, liksom nyligen kongressade RFSL-Ungdom och en lång rad av HBT-Sveriges organisationer är närvarande. Total beräknas 200 personer delta på kongressen.
Ordföranden Sören Andersson föreslås till omval och nyligen avgångna Stockholm Pride-ordföranden Ulrika Westerlund föreslås till att bli vice ordförande.
Bland de nya ledamöterna till styrelsen föreslås förre riksdagsmannen Tasso Stafilidis blir suppleant i styrelsen. Nyligen valdes han också in i Stockholm Prides styrelse. Som förbundssekreterare och förbundskassör föreslås att Jonas Hansson respektive Madelaine Vilgren fortsätter. Bland de som förelås till nyval märks även Krister Fahlstedt som varit ordförande i HoF (Homo-, bi- och transpersoner i försvaret).

På fredag öppnas kongressen av EU-minister Cecilia Malmström och på lördag kväll hålls en kongressfest på Bogrens Salonger.
Kongressen kommer att ta ställning bland annat till frågor om ökat engagemang för transpersoner rättigheter såväl internt som i samhället, ökad tillgänglighet för funktionshindrade liksom asylfrågor och förslag på hur RFSLs attraktionskraft skall öka.
En ny fråga för organisationen blir ställningstagandet till BDSM (bondage och Sado masochism) liksom fetischism. I tre motioner ställs krav på att förbundet skall ta upp diskriminering av BDSM och fetischismutövare, inkludera BDSM och fetischismutövare i RFSLs arbete liksom att RFSL skall verka för att sjukdomsklassificeringen av sado-masochism och fetischism avskaffas.
Förbundsstyrelsen håller sig avvaktande i sina svar och vill införskaffa mer kunskap. Bristen på sådan inom förbundsstyrelsen är stor idag, förklarar man. Och, säger man, medlemmarna måste vänja sig vid frågeställningen innan ställningstaganden bör tas.
Även kring ett krav på att avskaffa sjukdomsklassificeringen av transvestism och fetischistisk transvestism är förbundsstyrelsen delvis skeptisk. Man understryker att förbundets arbete i transfrågor primärt handlar om könsidentitet och könsuttryck och inte sexualitet.

RFSL genomförde 2005 en kampanj för att öka sitt medlemsantal till 10 000. Trots kampanjen fortsätter dock organisationens kräftgång vad gäller medlemsantalet. Sedan tredje kvartalet 2005 har förbundet tappar drygt 500 medlemmar och har tredje kvartalet 2006 landat på dryga 4 600.
Förbundet skriver i sin verksamhetsrapport att man 2008 ”ska utveckla nya metoder för medlemsvärvningsarbetet att tas i bruk från 2008”.

Samtidigt har förbundet fortsatt öka sin omsättning och aktivitet. Jämfört med 2005 ökade intäkterna med ca 2 miljoner. Personalen på förbundet ökade från 16 till 19 personer och förbundets aktiviteter har ökat märkbart framförallt när det gäller engagemanget på det internationella planet.

Kongressen sänds live via hemsidan RFSL.se med start klockan 16.00 idag fredag.

http://www.rfsl.se/?p=3035

Källa: Följ kongressen live

Publicerad: 2007-03-30 11:34:59