Pride 2007

Gaysamhällets ”mest aggressiva medlemmar försöker påtvinga sin övertygelse på miljoner de Moskva-bor som tar avstånd från deras livsstil”. sa Sergej Tsoi till dagstidningen Moskovsky Komsomolets.
– De leker med elden. Det ligger i deras aggressiva natur, sa han vidare. Om de nonchalerar förbudet mot paraden så får de ta huvudansvaret för alla möjliga konsekvenser – och det är fasansfullt att tänka sig hur de kan komma att se ut.
Förra årets förbud mot Pride-paraden fick organisatörerna att ersätta den med ett försök att lägga ner blommor vid Den okände soldatens grav och hålla ett möte utanför Stadshuset. Deltagarna i de två antalsmässigt små arrangemangen angreps våldsamt av nynazister, kristna och kravallpolis.
Arrangörerna har nu ansökt i Europadomstolen om att förbudet i år skall prövas och att ett avgörande om deras rätt att marschera tas liksom att motsvarande ca 180 000 kronor skall utbetalas i skadestånd.

Vid en presskonferens i London i februari, som hölls vid ett möte med de två öppet homosexuella borgmästarna i Berlin och Paris, sa Moskvas Juri Luzhkov att han inte kommer tillåta Prideparaden… ”Genom gayparaden ger man stöd till tveksamma människor och det blir som att uppmuntra till att förvärva denna kvalité hos sexuella minoriteter. Det blir som att säga att det är OK, att det är normalt och användbart. Vår syn är istället att det är fel och udda. Låt homosexuella göra vad de vill, men de skall inte blanda in andra medborgare i vårt land.

Paris borgmästare Bertrand Delanoë svarade:
– Juri! Du blir inte plötsligt homosexuell, det finns ingen risk för propaganda. Det är inte fråga om en sjukdom som du drabbas av … Några av oss har brun hy, andra ljus, några av oss har bruna ögon och andra blåa. Vi föds heterosexuella eller homosexuella. Så är det.

Vid slutet av presskonferensen i London attackerade Tsoi Moskva Prides organisatör Nikolaj Aleksejev som också är journalist och stod framme vid scenen med ett plakat med texten ”Moskow Pride”.
Tsoi försökte ta skylten och de två männen tampades. Aleksejev anmälde senare händelsen till polisen.

Den 30 mars förklarade Tsois fru, popsångerskan Anita Tsoi för Moskovsky Komsomolets att hon älskar att sjunga på gayklubbar och förklarade att homosexuella är normala.
– Bland bögarna känner jag flera trevliga och seriösa killar, sa hon. De har bra jobb, normala positioner inom olika yrkesområden. Och de ser inte ut som monster. Vad som sker i det privata är upp till var och en.
Hon förklarade även att hon kan tänka sig att delta i Pride-paraden.
– Om den hålls så kanske, sa Anita Tsoi. Men just nu verkar det, vad jag kan förstå, inte troligt att det blir av. Poängen är att alla måste vara säkra. Men jag menar at ju mer briljant, spännande och intressant livet är, ju behagligare blir det att leva… speciellt nu, när livet är så trist och hårt. Jag är en ”lady-show” och älskar allt som är roligt och positivt.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4404

Källa: Läs mer om förra årets friande

Publicerad: 2007-04-11 17:47:32