Film

Stockholm Filmfestival Junior, som är 6-16-årsversionen av den större festivalen, kör igång nu på söndag den 15 april och avlutas sedan en dryg vecka senare. Temat i år är ”Samma samma – men olika”, vilket betyder filmer som vill visa på att även om man är hetero, homo, tjej, kille, tjock, smal, svart eller vit etcetera, så blir man ändå lika förälskad, sviken, full, lycklig och så vidare vart i världen man än befinner sig – och att det som förenar är att alla människor bör få utrymme och respekt för att få vara den de är.

Låter inte så dumt, va? Självklart blev vi nyfikna på detta spännande tema och passade därför på att ta en tjuvtitt på tre av de filmer som kommer att dyka upp på festivalen.

The Blossoming of Maximo Oliveros
QX QX QX QX

Filipinernas Oscarsbidrag 2006 berättar om den tolvårige homosexuelle Maximo som med glädje tagit över alla traditionella kvinnosysslor i familjen när mamman dog. Den unge Nathan Lopez spelar suveränt och naturligt fjolligt den lille killen som hyfsat bekymmersfritt fördelar sin tid i Manillas slum genom att dels sköta hemmet och dels leka Miss Universum-tävling med sina kompisar. Allt ställs på ända då han kommer på sin storebror med att tvätta en blodig tröja ungefär samtidigt som han för första gången blivit våldsamt förälskad – och då i en mer än dubbelt så gammal polis. En fin liten film där den varma relationen som den specielle Maximo har med sina brutala, kriminella bröder stannar kvar längst.

Glue
QX QX QX

En lite Dogme-artad film om att vara tonåring i Argentinska Patagonien. Den 16-årige Lucas fördriver tiden med att runka, sniffa lim, hångla med granntjejen Andrea – men också med bästa killkompisen Nacho, spela i ett rockband, studera hur föräldrarnas äktenskap krisar, festa, kolla porrfilm och filosofera över livets mysterier. En framimproviserad (ryktesvis var hela manuset bara 17 sidor långt) lågbudgetfilm som känns väldigt autentisk och som är befriande fri från alla typer av moraliseringar (till sex mellan killar, alkohol och droger) som man är van vid, men som samtidigt balanserar på gränsen till att bli långtråkig och som stundtals har en enerverande klippning.

Lika a Virgin
QX QX QX QX

Festivalens pärla om jag får bestämma! En helt underbart charmig historia om den lite smårunde, koreanske tonåringen Oh Dong-ku som älskar Madonna och som helst av allt vill bli flicka. Till en början knäcker han extra i hamnen med att bära rissäckar för att få ihop till sitt efterlängtade könsbyte, men när han får veta att han kan tjäna mera genom att tävla i en koreansk form av sumobrottning så anmäler han sig direkt till det något förvånade skollaget. I en ibland nästan buskisartad film ryms både skojiga dansövningar, absurditeter och sportfilmsklichéer, men här ges också plats för svårare saker som en våldsam far som har svårt att acceptera sin udda son, en obesvarad och grym förälskelse i en lärare och en mamma som lämnat familjen för att få ta hand om sig själv. Filmen hanterar även detta med stort allvar och med mycket hjärta. Dessutom; Oh Dong-kus konsekvens i att hela tiden vara sig själv, vare sig andra accepterar och respekterar det eller inte, är något människor i alla åldrar borde se och lära sig av! Se den!

Det här är alltså tre av de totalt 25 filmer från 19 olika länder som visas på Junior. Samtliga filmer visas på originalspråk, med engelsk text för högstadieelever och simuntaldubbat av skådespelare för låg- och mellanstadiet.

Information om alla filmerna och hur man bokar biljetter kan man hitta på
festivalens hemsida:

Där kan man också få tips på diskussionsfrågor till eventuella gruppdiskussioner efteråt.

Publicerad: 2007-04-14 00:00:00