Pride 2007

Allt från bebisar till pensionärer fyllde kyrkbänkarna till sista platsen när den finlandssvenska regnbågshelgen inleddes med en mässa i Diakonissanstaltens kyrka i Helsingfors på fredagskvällen. Det blev med andra ord tredje gången gillt för Finlands första svenskspråkiga regnbågsmässa, som slussats runt bland olika kyrkor och instanser och två gånger nekats tillträde.
– Det var mycket lyckat, säger Monika Pensar-Granroth som stod bakom mässans kanske mest udda inslag – kroppsbönen. Bönen var den klassiska Fader vår, men den framfördes med kropp, rytm och rörelse som främsta verktyg och med en betoning av vikten att få vara den man är – och ändå vara älskad och välkommen.

Den mångfärgade mässan innehöll också sånger av Rikard Wolff, läsning ur Jonas Gardells ”En komikers uppväxt” och en del andra i kyrkliga sammanhang lite ovanliga, men väl valda inslag. Mångfalden och färgrikedomen i världen betonades och välkomnades, de bibliska texterna man valt var befriande i sin icke-exkluderande hjärtlighet.
– Jag tror inte att vi är mer religiösa än andra, en stor del kom säkert för att uttrycka sitt stöd för den kamp mot fördomar som ofta förs i kyrkorummen, säger Ulf Sjögren, ordförande för föreningen Regnbågsankan som stod som arrangör för Regnbågshelgen.

Under lördagen och söndagen hölls framträdanden, seminarier och diskussioner kring olika företeelser och fenomen belysta ur hbt-perspektiv.
En av de mest uppskattade programpunkterna var paneldiskussionen kring relationer och konsten att få ett förhållande att vara, om inte livet ut så i alla fall en bit på vägen.
– Våra problem skiljer sig inte så mycket från heteroparens problem. Det är vardagsgruset som skapar friktioner i relationen, sade författaren Eva-Stina Byggmästar, som levt tillsammans med sin käresta Gurli Lindén i tjugo år.
Alexander Söderqvist trodde att media ofta har ett elakt finger med i spelet om den eviga kärleken.
– Media får oss att tro att det finns nåt bättre som väntar där ute i vimlet. Men varför måste jag ha nåt bättre? Vad är det som säger att det jag har inte är tillräckligt bra?
Publiken deltog ivrigt i diskussionen och man märkte att ämnet var angeläget för många.
– Heteropar har också problem och lider – men kanske mer i det tysta, dolda bakom den fantastiska myten om det perfekta förhållandet. Alla behöver vi förebilder, men snälla, sök andra förebilder än heteroförhållanden! sade Gurli Lindén, som hann prova på hela heteropaketet innan hon kom ut.
Som Dolly Parton lär ha sagt: “I’m all for gay marriages. Why shouldn’t they suffer like the rest of us???”

Efter diskussioner kring fördomar och fördomsbekämpning inom både försvarsmakten och idrottsvärlden, avslutades regnbågshelgen med tips för giftassugna. Häradsskrivare Peter Oljemark från Helsingfors magistrat levererade sina handfasta råd med en rejäl glimt i ögat och lockade fram många muntra skratt hos publiken.
– Det börjar redan första dagen. Vad ska man kalla det man bjuder in folk till? Bröllop? Vigsel? Eller ska man bjuda in folk att bevittna ”registreringen av vårt partnerskap”? ”I do, och signera här tack!” eller vad? Gud så romantiskt.
De flesta råden var användbara för vem som helst som står i beråd att gifta sig, men i stället för ”bruden och brudgummen” använde Peter Oljemark ”brudarna” och brudgummarna” i sina exempel och många historier.
Ett råd särskilt riktat till homosexuella var att ha ett tydligt programblad för gästerna.
– De allra flesta bland gästerna har aldrig varit på ett gaybröllop, och är kanske lite osäkra på hur det fungerar och vad som kommer att hända. Ett tydligt programblad tar bort den onödiga osäkerheten och gör att folk trivs bättre.

På lördagskvällen hölls gemensam middag för den som ville och sedan bjöd man på program på DTM, gaystället nummer ett i Helsingfors. Förutom underhållning i form av magiska trollkonster och ett suggestivt triangeldrama i dansform, delades även det nyinstiftade priset Guldankan ut. Med en (1!) rösts marginal knep kyrkoherde Karl af Hällström hem det hedervärda priset för sin kamp för en mindre fördomsfull och konservativ inställning till hbt-världen inom kyrkan.
– Jag är helt överväldigad! Det visar att det finns de som uppskattar mina ansträngningar, säger en uppenbart glad och stolt pristagare – förmodligen den första präst som satt sin fot på DTM. Eller – åtminstone den första ämbetsmässigt klädda. Karl af Hällström blev tidigare i år anmäld till domkapitlet för sin blogg med hbt-liberala åsikter.


Alexander Söderqvist och Linda Eklöw


Författaren Eva-Stina Byggmästar hade många kloka tankar kring relationer och hur man får dem att fungera. Och efter tjugo års samboskap borde hon ju rimligen veta vad hon talar om


–Prata med varandra! Var tydliga och visa från början din partner vem du är, vad du tänker och vad du vill – och om du inte vet så var tydlig med det.
Familje- och parterapeut Rigmor Larsson Lassenius betonar vikten av att kommunicera för att hålla relationen frisk


–Snart får brudarna kyssa varandra!
Linda Eklöw med flickvännen Ira Feldtman fick lära sig hur man agerar framför vigselförrättaren/häradsskrivaren Peter Oljemark.


Eva-Stina Byggmästar läser dikter
”…och jag sade ljuvligt och
älskling dina ögon är rosor och jag sade din
mun är… en ros o, låt mig få kyssa den igen
och jag sade du är en flicka och jag är en ros
jag sade du är en ros och jag en flicka och
jag sade flicka flicka det kan inte bli
för mycket rosor…”
Eva-Stina Byggmästar läste dikter ur sin senaste diktsamling Älvdrottningen (2006)

Mer om Älvdrottningen


Monika Pensar-Granroth – en av eldsjälarna bakom regnbågsmässan och bakom Gemenskap, en rörelse som arbetar för rättvisa för sexuella minoriteter i kyrkan


Predikan hölls som ett samtal mellan kyrkoherde Monika Heikel-Nyberg och pastor Mårten Björkgren


Stämningsfullt och vackert. Roger Petas sjöng Rikard Wolffs låt ”Bind en duk” till ackompanjemang av Victoria Lindqvist


Fullsatt till sista träbänken blev det under fredagens nattliga mässa


Svartsjukescener och passionerade möten blev det när dansgruppen ”Boys and Girl” uppträdde med sitt känsloladdade triangeldrama till fartfyllda, sensuella sambarytmer


Prästen på gaykrogen väckte uppmärksamhet bland oinvigda. Men bland regnbågsankorna, symbolen för hbt-världen inom den redan väldigt lilla finlandssvenska ”ankdammen”, är kyrkoherde Kalle af Hällström ingalunda ett obekant ansikte. Priset Guldankan 2007 hade han gjort sig välförtjänt av


Föreningen Regnbågsankan stod som arrangörer för den finlandssvenska regnbågshelgen. Från vänster Roger Petas, ordförande Ulf Sjögren, Ted Urho, Linda Eklöw, Katarina Nääs, Annika Holmström, Katariina Höllsö och längst ner Anissa Margono

http://www.regnbagshelgen.fi/

Källa: Regnbågshelgens hemsida

Publicerad: 2007-04-17 17:44:03