Den nya regeringen i Finland ser lovande ut för hbt-folket. I det nyligen offentliggjorda regeringsprogrammet omnämns närståendeadoption för samkönade par för första gången. Det är redan i dag möjligt för homosexuella par att få gemensam vårdnad om de barn som bor i samma familj, men om allt går väl kommer homosexuella, gifta par inom de närmaste åren att få utökad, om än fortfarande begränsad adoptionsrätt. I praktiken innebär det att den andra, icke-biologiska föräldern i ett registrerat partnerskap kan få rätt att adoptera sin partners barn. Skillnaden mellan gemensam vårdnad och adoption är att man inte kan ärva en så kallad vårdnadsförälder och att vårdnadsförhållandet upphör när barnet fyller 18 år.

I regeringsprogrammet står också att barnets båda biologiska föräldrar ska beaktas och att adoption inte kan ske om den ena parten motsätter sig det, såvida inte barnet och den andra biologiska föräldern inte längre har någon relation.
När lagförslaget så småningom utformats måste det först godkännas av riksdagen innan det kan träda i kraft.
– Men eftersom en majoritet av riksdagsledamöterna enligt tidigare valtest stödjer närståendeadoption för samkönade par ser det ljust ut. Som jag ser det är det inte längre en fråga om en adoptionslag träder i kraft, utan när, säger Aija Salo, generalsekreterare för Seta (Föreningen för Sexuellt Likaberättigande i Finland).

Utöver de hbt-vänliga tongångarna i regeringsprogrammet kan även nämnas att Finland i och med den nya regeringen har fått sin första regering med en kvinnlig majoritet. Då det under gårdagen blev klart vilka som skulle få de sista ministerportföljerna, stod det klart att tolv av posterna kommer att innehas av kvinnor och åtta av män. Statsminister Matti Vanhanen föreslog själv fem kvinnor av de totalt sju ministrarna ur det egna ledet.

http://www.regeringen.fi

Källa: Finska regeringens hemsida

Publicerad: 2007-04-18 12:02:13