Religöst hyckleri

Enligt norska gaymedia har dokumentären om den religiöst grubblande homosexuelle Bjørn Erik Andersen, fått flera utmärkelser. I Sverige gick den på SvT och åtföljdes av en studiodebatt om religion och homosexualitet. I Norge har den tidigare utsetts till bästa dokumentärfilm.
Den främsta framgången för dokumentären är dock att norska pastorn och homoexorcisten Jan-Aage Torp från Seierkirken nyligen berättat att han slutar sin ”Exodus”-verksamhet.

Exodus är en amerikansk verksamhet som samlar homosexuella som med hjälp av evangelistiska kyrkor vill bli heteros. I dokumentärfilmen möter han svenska före detta Exodus-medlemmen Ulf Lidman, idag verksam som präst i Gustav Vasa församling i Stockholm, där han nu under hösten bland annat har gudstjänster för homo- bi- och transpersoner.
Till tidningen Korsets Seier säger Jan-Aage Torp:
– Jag avvecklar nu mitt aktiva och organiserade arbete genom ”Til Frihet” (norska Exodus-gruppen).
Orsaken säger han är att media fokuserat så hårt efter TV-dokumentären att hans Seierkirke lidit skada. I Korsets Seier berättar han att ca 150 homosexuella är i kontakt med verskamheten och hänvisar nu till Ragnhild Instebø i Bergen.

Samtidigt har den internationella Exodus-rörelsen drabbats av en skandal. En av föreningens styrelsemedlemmar i dess nordamerikanska avdelning, John Paulk, tvingades den 21 september avgå efter att han besökt en gaybar.
John Paulk, som levt som homosexuell, blev igenkänd när han besökte gaybaren Mr P’s i Washington. Till sitt försvar sa han att bara var där för att besöka toaletten och inte insåg att det var en gaybar. Hans kollegor i Exodus-rörelsen fick honom dock att komma på bättre tankar och erkänna att han fick ett litet homåterfall.
Den planerade internationell Exodus-konferens i Norge har efter turbulensen kring Jan-Aage Torp nu även ställts in och flyttas enligt uppgifter i Korsets Seier till Nederländerna.

Den norska TV-dokumentären ”Be- mitt skitiga syndiga jag”, tilldelades i förrgår Rådet for psykisk Helses Tabu-pris. Motiveringen säger att dokumentären, gjort av Jan Dalchow bryter med tabuämnena homosexualitet och självmord.
Se även norska gaysajten It-is.

http://www.it-is.no

Publicerad: 2000-10-12 11:43:16