Beslutet står i strid mot en utslag i Högsta domstolen som den 13 februari deklarerade att 2006 års förbud var olagligt.
– Myndigheterna i Chisinau åsidosätter inte enbart de rättigheter som står skrivna i Europakonventionen men de agerar dessutom olagligt och i strid mot beslutet i det egna landets högsta juridiska organ, kommenterade Christine Loudes, policychef vid ILGA-Europa.
– Genom det här beslutet visar de Moldaviska myndigheterna att de fjärmar sig från övriga Europa, sa Feministisk Initiativs Maria Carlshamre, ledamot av Europaparlamentet i ett uttalande.
Organisatörerna i GendeDoc-M planerar att ignorera årets förbud och ”gå ut på gatorna vid den tidpunkt som angetts i ansökan till Stadshuset och på så sätt protestera mot de lokala myndigheternas brott mot grundläggande mänskliga rättigheter.”
– Allt ansvar för konsekvenserna av denna aktion lägger vi på de som tagit beslutet, sa ledaren för GenderDoc-M, Boris Balanetkii.
Övriga Pride-aktiviteter kommer hållas på privat mark, bland dessa kulturarrangemang, debatter, en fotbollsmatch och moldavisk premiär för Vagina monologerna.
Aktivister från flera länder har markerat att de tänker resa till Pridefirandet nu till helgen och ge sitt stöd till Moldaviens homo- bi och transpersoner.
Protester utanför Moldaviens ambassad kommer att hålla världen över nu på fredag. I Stockholm undersöker just nu RFSL möjligheterna till att genomföra en protest.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4936

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2007-04-24 17:26:07