Den fem fot långa handskrivna rullen som man nu hittat innehåller ett åtal mot tryckaren av en bok skriven av Thomas Cannon med titeln ”Ancient and Modern Pederasty Investigated and Exemplify’d”.
Boken som innehåller berättelser och filosofiska texter till försvar för manlig homosexualitet försvann omedelbart efter att den getts ut, men i åtalet återpubliceras många bitar ur den.
I ett utdrag som därmed levt vidare står: ”Onaturliga begär är i sig en motsägelse, fullständigt nonsens. Begäret är en kärleksimpuls från kroppens mest dolda delar”.
Hal Gladfelder menar att boken ”måste vara den första grundliga genomgången av homosexualitet i England. Den enda diskussioner man i övrigt sett fram till 1750 var behäftade med våldsamt moralistiska och homofoba attacker eller förda i rättegångsprotokoll rörande brottet sodomi.”
Gladfelder ”kom över texten i en låda med okatalogiserade domstolsdokument från 1750.”
– Sjuttonhundratalets domstolar som strävade efter att tysta detta, bidrog omedvetet till att de nu 256 år senare åter publiceras.
Mycket lite är känt om Cannon men Gladfelder säger att han tvingades i exil för att undvika åtal.
– Intressant information är att hans far var domprost i Lincoln Cathedral och hans farfar var biskop av Norwich and Ely.
– Det är ett rimligt antagande att Cannon skrev för en dåtida homosexuell subkultur, lägger Gladfelder till. Även om han levde anonymt, troligen på grund av det dåliga ryktet kring hans pamflett, så ser jag honom absolut som en martyr. Hans liv har många paralleller med Oscar Wildes som åtalades, tvingades i exil och tystades effektivt genom att anklagas för att vara en försvarare av och propagandist för samkönad kärlek.

Texten om Thomas Cannon är publicerad i Duke University Press skrift Eighteenth-Century Life, Volume 31, Number 1

http://muse.jhu.edu/journals/eighteenth-century_life

Publicerad: 2007-05-09 13:06:21