För tredje året uppmärksammades IDAHO-dagen på bland annat Sergels Torg i Stockholm. Såväl Integrations- och Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni som socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin deltog vid mötet som samlade omkring femtio deltagare.
Vid mötet konstaterade de två att de är eniga i kampen mot diskriminering och homofobi och för att man skall införa en könsneutral äktenskapslagstiftning.
När Nyamko Sabuni i Ekot förklarade att det är borgerliga regeringar som genomfört alla viktiga reformer på hbt-området uppstod dock en viss irritation från socialdemokartiskt håll.
Mona Sahlin sa i samma radio-sändning att Sabuni borde koncentrera sig på problemen i sin egen regering.
I ett pressmeddelande från HBT-socialdemokraterna anklagas Sabuni för att ljuga och förfalska historien.
Bland annat påpekar föreningens ordförande Mia Sundelin att Partnerskapslagen antogs direkt av riksdagen då den borgerliga regeringen inte ville lägga en proposition.

I Göteborg talade riksdagsman Hans linde (v) och fokuserade på situationen i Göteborg där undersökningar visat att risken att utsättas för hatbrott är större än i Malmö och Stockholm om man är hbt-person.
– Låt oss visa Göteborg att vi bögar, flator, bisexuella och transpersoner är en lika naturlig del av vår stad som räkfrossa, Lisebergskaniner och Göran Johansson, sa han.

IDAHO-dagen har lagts den 17 maj. Den är dagen då WHO tog bort sjukdomsklassificeringen av homosexualitet.

http://www.idahomophobia.org/

Källa: Läs om IDAHO världen över

Publicerad: 2007-05-18 10:52:47