Fram till den 1 september skall nu frågan om en könsneutral äktenskapslagstifting i Norge diskuteras. I onsdags sändes regeringens förslag ut på remiss.
– Målet är att säkra bögar och lesbiskas rättigheter och livskvalitet. Det innebär stöd till att bögar och lesbiska skall kunna leva öppet och att aktivt motarbeta diskriminering, uttalar barn- och familjeminister Karita Bekkemellem i ett pressmeddelande.
Förslaget som går ut på remiss innebär att regeringen vill göra det möjligt att samkönade gifta eller sambopar prövas för adoption. Att lesbiska par som är gifta eller lever i samboförhållande skall kunna få tillgång till assisterad befruktning. Det blir ett automatiskt föräldraskap för den icke-biologiska modern i ett lesbiskt par efter födsel efter assisterad befruktning.
Lagen innebär också att trossamfund ges möjlighet att viga samkönade par, men har ingen plikt att göra detta. Plikten i regeringens förslag omfattar inte heller den norska statskyrkan.
Från den norska hbt-rörelsen LLH välkomnas att regeringen nu lägger förslaget och ordföranden Jon Reidar Øyan talar om ”handlingskraft” från regeringens sida.
Man vill dock att den norska statskyrkan, så länge den är en statskyrka, skall ha vigselplikt även av samkönade par men med möjlighet för enskilda präster att neka detta. Denna lösning har man idag när det gäller frånskilda heterosexuella.

Hela förslaget till ny äktenskapslag i Norge kan man ladda ner från regeringens hemsida från måndag.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/bld/pressesenter/pressemeldinger/2007/Felles-ekteskapslov-pa-horing.html?id=467565

Källa: Regjeringen.no

Publicerad: 2007-05-18 11:37:58