RFSLs ansökan om att likt bland annat danska LBL få konsultativ status som frivilligorganisation, NGO, vid FN organet ECOSOC mötte ytterligare motstånd i helgen.
FNs NGO-kommitté valde att inte rekommendera den svenska hbt-rörelsens konsultativ status med röstsiffrorna 8 mot 6.
Vid mötet mötte kanadensiska CGLQ samma öde som RFSL medan spanska FELGT liksom brasilianska AGBLT får vänta till januari 2008 innan deras ansökningar behandlas av NGO-kommittén.
HBT-organisationers konsultativa status hos FN är kontroversiell för länder som motsätter sig homo- bi och transpersoners rättigheter. Såväl Iran som USA och Kuba har tidigare motsatt sig att HBT-rörelser ges konsultativ status. Vid mötet i fredags var det Egypten som agerade mot RFSL vid ett möte där det samtidigt pågick politisk kohandel mellan länderna. ”Liberal International”, baserad i England, förlorade sin konsultativa status på initiativ av Kina kring Taiwan-frågan och Jewish National Fund nekades konsultativ status kring Palestina-frågan.
Ländernas omröstningar i HBT-frågan kan antas bli drabbat av olika uppgörelser som i grunden rör andra politiska stridsfrågor.
– Beslutet idag bevisar att frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner har en plats i FN, liksom de organisationer som driver frågorna, säger Sören Andersson, förbundsordförande i RFSL. Vi låter oss inte nedslås av den intolerans och hat som ligger bakom beslutet utan kommer aktivt driva frågan vidare i ECOSOC.

Genom att RFSLs konsultativa status nu kommer att tas upp vid mötet i Genève i juli finns en strimma hopp kvar. När LBL, ILGA-Europa och tyska LSVD fick konsultativ status förra året antogs de trots att NGO-kommittén, så som med RFSL, inte rekommenderade medlemskap.
– Inför det kommande ECOSOC mötet i Genève krävs det ett aktivt arbete från såväl den svenska regeringen som EU. Portugal har i sitt kommande ordförandeskap ett särskilt ansvar att vara drivande i de här frågorna, menar Sören Andersson.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=4926

Källa: Se tidigare artiklar

Publicerad: 2007-05-22 13:22:22