Idag publicerar den brittiska gay/lesbiska lobbyorganisationen Stonewall en undersökning om attityder till homosexualitet i Storbritannien.
Attityderna i landet visar sig gå mot det bättre. 2003 uppgav 26% att de känner sig obekväma om deras läkare är homosexuell. I dagens undersökning instämmer endast 14% i det påståendet. Liknande dramatisk minskning i ”obehag” gäller chefen där 18% kändee sig obekväma 2003 mot endast 7% idag.
Minst problem skulle britterna ha om en fotbollsspelare i deras favoritlag var gay liksom om deras arbetskamrat var det (92% bekväma). Mest obekväma av de kategorier som togs upp i undersökningen känner britterna sig med om en homosexuell ledare för sin lokala trosförsamling (71% bekväma).
Medial uppmärksamhet har undersökningen fått i dag i brittisk press för resultatet att just troende britter visar en stor tolerans.
84% av troende britter instämmer inte i påståendet att ” homosexualitet är under alla förhållanden moraliskt oacceptabelt.” 83% av de troende ger stöd till antidiskrimineringslagar och hela 88% anser att existerande hatbrottslagar omfattande religion och etnisk tillhörighet bör kompletteras med sexuell orientering. 64% uppger att de inte har problem med en homosexuell ledare för deras församling.
Totalt svarade 2000 britter på undersökningsinstitutets frågor.

http://www.stonewall.org.uk/documents/living_together_final_web.pdf

Källa: Stonewalls studie som PDF

Publicerad: 2007-05-23 17:27:08