Pride 2007 – Riga

Nästa helg arrangeras Riga Pride och inför paraden har såväl protester framförts från politiska och religiösa grupper som vill förbjuda firandet, som starkt internationellt stöd.
Staden London och London Pride har engagerat sig för Pride rörelsen med markeringar av bland annat stadens borgmästare Ken Livingstone. En stor brittisk delegation väntas även till nästa helgs firande i Riga.
Från svenskt håll kommer en stor grupp med representanter från alla partier utom kristdemokraterna liksom representanter för stora delar av den svenska hbt-rörelsen.
Nu utökas delegationen med en svensk minister, den öppet bisexuelle migrationsminstern Tobias Billström (m).
Att Tobias Bilström, likt Cecilia Malmström (fp) i Warszawa nu markerar svenska regeringens stöd till Pridefriandet i grannområdet välkomnas av RFSL.
– Med tanke på hur utveckling har varit för hbt-gruppen i Lettland är det viktig att svenska regeringen tar ställning för alla människors lika rätt och värde, säger förbundsordföranden Sören Andersson.
– Det är också en handling som förpliktigar för regeringen till att föra ett aktivt arbete på det internationella planet mot homofobi och inte överlåta detta arbete på den utsatt gruppen, menar han.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5132

Källa: Se tidigare artikel

Publicerad: 2007-05-25 11:18:33