Pride 2007 – Moskva

I ett SMS-meddelande på eftermiddagen till sajten UK Gay News meddelar Nikolaj Aleksejev, den drivande kraften bakom Moskva Pride och sajten Gayrussia.ru, att han släpps fri. Nya häktningsförhandlingar är satta till den 9 juni.
I SMS:et skriver han enligt UK Gay News: ”Volker Beck (tysk riksdagsledamot) var briljant som vittne och Mitrofanov (medlem av ryska Duman) försåg mig med en briljant teatralisk advokat. Han var även med i domstolen. Han hjälpte till med lobbyning för vår sak hos myndigheterna. Det var en fantastisk kombination tillsammans med västeuropeiska påtryckningar. Tack till det tyska EU-ordförandeskapet.”
Nikolaj Aleksejev säger idag till maillistan EuroQueer efter frigivningen att ”alla här på den ryska sidan är överväldigade av den europeiska bevakningen. Och vi välkomnar nu alla hit nästa år till den internationella HBT-konferensen.. den tredje i Moskva.”

Sveriges regeringen kommenterade idag gårdagens incident i Moskva genom ett uttalande från integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. Hon är även minister för mänskliga rättigheter, inkluderat HBT-frågor.
Regeringen säger sig vara oroad över händelsen i Moskva.
– Att demonstrationen för mänskliga rättigheter för HBT-personer saknade tillstånd får inte tas till intäkt för att betrakta deltagarna som lovligt villebråd, säger Sabuni.
– Vi förväntar oss att Ryssland, som medlem i Europarådet, ska leva upp till dess demokratiska grundprinciper.

RFSLs Sören Andersson berättar för QX.se att man under det sedan tidigare planerade mötet med den svenska MR (Mänskliga rättigheter)-ambassdören Jan Nordlander kommer att ta upp händelserna i Moskva. Mötet i sig handlar om hur RFSLs ansökan om observatörsstatus vid FN-organen ECOSOC skall drivas vidare.
Andersson var själv med i Moskva i helgen och menar att det internationella stödet är viktigt.
– Vi lever i en mer globaliserad värld och vi som bor i Sverige har ingen immunitet. De intoleranta tongångarna sprider sig och vi måste vara med och aktivt ta ställning, säger han och understryker hur viktig den personliga närvaron i städer som Warszawa, Riga och Moskva är för de som lever och verkar där.
– Och det betyder otroligt mycket att såväl EU- som nationella parlamentariker åker dit, säger Andersson.

Vid de olika Pride-konferenserna och demonstrationerna träffas nu aktivister från hela världen och utbyter erfarenheter och strategier för att stärka HBT-frågan som en del av arbetet för mänskliga rättigheter. Att Sverige numera är så aktivt i det internationella HBT-arbetet tror Andersson beror på ett medvetet nätverksarbete här i landet.
– Frågan är för stor för att fastna i prestige enskilda organisationer emellan, säger han och pekar på hur RFSL såväl som andra HBT-organisationer och enskilda liksom engagerade för mänskliga rättigheter samarbetar. De senaste fem åren har förståelsen för de internationella frågorna radikalt förändrats.
Sören Andersson exemplifierar genom att berätta att hans och internationella sekreteraren Jonas Hanssons resa till Moskva möjliggjordes av en privat donation på 20 000 kronor från EU-parlamentarikern Hélène Goudin (Junilistan).
– Efter att hon besökt Warszawa och inte kunde åka till Moskva erbjöd hon oss detta stöd för att möjliggöra vår närvaro.
– Från att ha varit en ren HBT-fråga så blir det allt mer en gemensam fråga för många, såväl HBT-personer som enskilda och företrädare för organisationer som tror på mänskliga rättigheter.
– Förhoppningsvis kan Sverige bli tydliga i HBT- och mänskliga rättighetsfrågor och inte överlåta det åt Norge och Kanada.
– Sverige behöver bli en starkare kraft i världen, säger Andersson som prisar ministrarna Cecilia Malmström och Tobias Billström. Han beklagar dock att utrikesminister Carl Bildt är ”otydlig” i HBT-frågan. Trots att denna togs upp i regeringsförklaringen så nämnde Bildt inte frågan i sin utrikespolitiska förklaring.

Till helgen reser en rekordstor svensk delegation till Riga Pride. Till skillnad från förra året är paraden i år tillåten, men Andersson räknar med att motståndet kommer vara välorganiserat.
– Jag vill uppmana människor att ta sig dit men vara beredda på att det kan bli tufft. Genom att åka dit så kan man aktivt ta ställning på ett sätt som är svårt att göra i Sverige. Det betyder så mycket att visa sitt stöd och deltagande och markera att de inte är ensamma.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5173

Källa: Se tidigare artikel om Moskva Pride

Publicerad: 2007-05-28 16:05:42