Pride 2007

Med 65 stora regnbågsflaggor vajande i Göteborg markeras i helgen att staden nu tar täten i hbt-festivalande!
Med fem av stadens kulturinstitutioner som initiativtagare är målet att med HBT-GBG skapa en ”öppnare och friare stad”.
På Göteborgs stadsteater, Kulturhuset Blå Stället i Angered, Pusterviksteatern, Röhsska museet och Världskulturmuseet bjuds i helgen teater, utställningar, workshops och debatter. Hela fredagen vigs åt litteraturen och på invigningsfesten uppträder Josephine Wilson, Robert Fux, Boykings, Rekon Dekon och Moa Svan. Invigningstalet hålls av Birgitta Stenberg.
Fredagen erbjuder även en Regnbågsmässa i Oscar Fredriks kyrka där Bengt Inghammar talar och Gunnar Bäckström är liturg. Sverker Åströms översättningar av Michelangelos dikter har tonsatts och framförs av Anders Wängdahl med Mats Sköldberg vid pianot. Dessutom sjunger körerna Lucky Lips och Hellmans Drengar.
Fredag kväll har dessutom SLM fest på tema Bear – praktiskt lagt i samband med Björn-helgen som pågår.
På lördagen hålls politikerdebatt och samtal om HBT:ares livssituation. ”Kampen om ceremonierna” är temat för ett samtal mellan Lars Gårdfelt, Elisabeth Ohlson-Wallin och Ingeborg Svensson som just släppt sin avhandling ”Liket i garderoben” om ritualer kring ”aids-begravningar”. Tjejfest på Blå Stället med Strula med Siri på scen och så GayStraight2Hells jubileumskalas på Respekt.
Göteborgs Bear Club har på lördagskvällen sin stora björn-fest på Haket/Yamato. Där är det även öppet för Goth-klubben Monochrome.
På söndagen diskuteras flyktingpolitik, det blir kortfilmsfestival och HBT-socialdemokraterna har seminarium.

Och hela helgen kan man se utställningar som Min bäste bög (visades under Stockholm Pride 2006), Gender Blender, lesbiskt liv i mode och design, ”Spouses For Life – A Wedding Album”, ”En annan historia – om såna som skakat (av sig) världen” och urval ur Elisabeth Ohlson Wallins ”Kampen om Ceremonierna”.
Det blir danskurs för kvinnor liksom Queertango, pjäserna ”Ångrarna”, som följs av diskussioner och ”Stjärna över Lappland” visas och QFSF STHLM manifestet läses upp. Trans-workshops anordnas och RFSL Ungdom föreläser om queerpedagogik, intersexualism diskuteras liksom TS-vård i regionen.

Och så klart öppet på Gretas och Gossip som alltid och Lesbisk festival (se separat artikel) för femte året!
Som sagt – Göteborg tar till bastuban för att måla staden rosa/lila.

http://www.hbt-gbg.se/

Källa: Läs mer om HBT-GBG

Publicerad: 2007-05-31 13:09:16