Pride 2007 – Riga

Riga Pride, eller vänskapsdagarna som de kallas i Lettland, började redan i torsdags med en presskonferens. Tidigare års våldsamheter hoppas man i år slippa, inte minst på grund av att de lettiska pridefirarna i år får sällskap av flera hundra utländska gäster, från främst Storbritannien och Sverige. Amnesty International deltar med ca 100 ”observatörer” som skall se till att paraden kan genomföras och att den skyddas mot motdemonstranter.
Flera anti-Prideprotester har arrangerats i Riga i veckan. En NoPride-koalition har växt fram som enligt nyhetsbyrån RIA består av en brokig skara från höger till vänster ”skinheads, Nationella fronten, bolsjeviker (kommunister), Unionen för Nationell styrka och den evangelistiska kyrkan ”New Generation”. Protesterna har samlat ett hundratal deltagare.
Under lördagen hålls seminarier om ”twinning-project” mellan London Pride och Riga Pride. London Pride var tidigare i år på besök i Riga och har likt Stockholm Pride engagerat sig i att stötta letterna.
– För Stockholm Pride är det självklart att stötta våra grannländer när de bygger upp sina Pridefestivaler, säger Sofia Sjöö, ordförande för Stockholm Pride.
Hon, förre ordföranden Ulrika Westerlund och styrelseledamoten Shadé Jalali är på plats i Riga.
Förutom frågor om Pride-arrangemangs genomförande liksom hanteringen av hatbrott, där svenska polisen deltar i samtalen står frågan om ”familjemodeller”. Mozaika tar i samband med Pride-firandet upp arbetet för att presentera en lettisk modell för samhälleligt erkännande av samkönade relationer.
En av invigningstalarna vid fredagens konferens var svenska riksdagsledamoten Maria Kornevik Jakobsson (c). Hon satte i sitt tal fokus på barnens situation.
– Jag är stolt över att ha fått inbjudan att tala om en av de frågor som jag brinner mest för – barn och deras rättigheter att vara den de är, utan att behöva slåss för det och ifrågasättas, menar Maria Kornevik Jakobsson.
– Senast när jag gick i den svenska Prideparaden såg jag en grupp föräldrar gå under banderollen ”Stolta föräldrar till homosexuella barn” och då fylldes jag av lycka. Det är så viktigt att föräldrar ser och är stolta över sina barn, oavsett deras sexuella läggning.

Svenske migrationsministern Tobias Billström (m) deltar i firandet av Riga Pride liksom statssekreterare Johan Tiedemman (m) som talar vid morgondagens parad. Tiedemann har länge varit engagerad i Stockholm Pride och arbetar sedan regeringsskiftet hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.
Förutom de svenska och brittiska delegationerna deltar även tre EU-parlamentariker, Hélène Goudin (Junilistan) och Maria Calshamre (Fi), liksom spanska Raül Romeva (de gröna). Från danska Folketinget deltar Simon Emil Ammitzbøl (Radikale Venstre) och Tysklands Volker Beck (de gröna)
Mona Sahlin hälsade Riga Pride via en inspelad videohälsning. Se den här


Hartmut Schönknecht från tyska LSVD (motsvarigheten till RFSL), Bill Schiller från Tupilak och sedan många år engagerad till stöd för hbt-rörelsen i Baltikum, singersong-writer Angelica Engberg och Kjell Rindar svensk hbt-kämpe som nu delvis är bosatt i Riga


Lise Klavina, elit-friidrottare, med i Lettlands OS-lag i Sydney 2000 och europeisk champion, Evita Gosa och Linda Freimane från Riga Pride-arrangörerna Mozaika


Rebecka Sandahl, Camilla Nylundh, Stockholm Pride, Matilda Lindkvist, Kärstin Jansson, danspedagog, Linda Elstad, gaystudenternas ordförande, Nederländernas ambassadör i Riga Robert Schuddeboom och Anna Bonnier


Riksdagsledamot Börje Vestlund (s), Martin Engman, HBT-Socialdemokraterna och RFSL Ungdoms Maris Sergejenko.


Från öppningsfesten på Hotel Reval Latvija: arrangörer för Friendship Days 2007 tar emot applåder av ett hundratal gäster. på storbildsskärm lämnade svenska socialdemokraternas Mona Sahlin en varm hälsning om ett lyckat Pridefirande. ”Varken kyrkan eller politiker ska lägga sig i vem någon blir förälskad i”, sa hon bland annat.

http://www.mozaika.lv/index.php?lng=en

Publicerad: 2007-06-02 12:47:07