Mördad för sin läggning

Vi har tittat närmare på ett av de tjugo fallen som ledde fram till att lagen om straffskärpning kom till. I denna mördad för sin läggning tittar vi på två fall av en och samma mördare. Hans namn är Daniel. Redan som 19-åring begick han sitt första mord i Göteborg. Den första homosexuella mannen som Daniel mördade hette Kent Antonsson och året var 1990. Mordet begick han tillsammans med vännen Göran som då var 23 år.

Daniel är högerextremist och har varit aktiv i Sverigepartiet och i Nysvenska rörelsen. Hans vän Göran är också nationell och har varit aktiv i Nordiska Rikspartiet. Göran anser att han har sin fulla rätt att uppsöka homosexuella för att öppet redovisa vad han tycker om dem. Göran är redan dömd för en misshandel mot en bög. Misshandeln sker helt oprovocerat, efter att han först har frågat mannen om han var homosexuell och mannen svarat ja.
Daniel och Göran träffades på en fest 1987 och umgås nästan dagligen. Tillsammans har de besökt möten för Sverigedemokraterna och Nysvenska rörelsen och 1988 dömdes de båda för att tillsammans ha bränt ner Haga kyrka.

Den tolfte augusti 1990 är Daniel och Göran ute en sväng på stan. De är som vanligt beväpnade för att de känner sig hotade, bland annat med kniv. De sitter vid en park och dricker vin. Senare passerar de gayklubben Touch och det står tio personer utanför. Daniel knuffar sig igenom kön och går fram till en gaykille. Han frågar om han ska in på klubben. Homokillen tror först att Daniel vill tränga sig längst fram i kön och ber honom att ställa sig längst bak. Daniel säger då till homokillen att han är äcklig. Hela tiden är Daniel uppjagad och visar sitt hat tydligt.

Göran stod en bit längre bort och ropade ”kom ut hit så skall jag slå ner dig” Göran fortsatte att skrika att han ”vill se bögblod flyta” och ”min farfar gasade sådana som du för 40 år sedan i koncentrationsläger”. Daniel sa ”Jag fattar inte att sådana som du får leva”. När inte gaykillen låter sig provoceras tröttnar de båda ”nationella” vännerna och börjar istället förfölja två bögar som går ut från Touch.

”De är bögar vi följer efter”, säger Daniel. Enligt Göran fortsätter Daniel med ”förlåter du mig om jag sticker någon i benet”. De följer efter männen till en porrklubb. Daniel följer med in, där tar han tag i ett fodral och tar med sig det ut på gatan och trampar sönder det. Han vill visa sin avsky för filmen.

Sedan går de tillbaka mot Touch. Denna gång vill Daniel in på gaystället. Han vill dricka öl men han har inga pengar så han tänker se till att han blir bjuden. ”Vad ska du in här och göra? Det är bara bögar”, säger Göran. Någon av dem säger ”bögdjävlar, sådana som ni har ingen rätt att leva”. En tjej som stod utanför säger då till Daniel att hon känner igen honom ”som den som just blivit påsatt på herrtoan”. Daniel blir arg och drar fram sin batong och drämmer till en kille med den. Någon tar batongen från Daniel och de nationella blir rädda för att polis ska tillkallas, så de springer därifrån med Kent Antonsson tätt efter.

Göran och Daniel har kommit ifrån varandra. Kent ropar åt Daniel att stanna och att han ”skall få sitt straff”. Daniel rusade flera gånger mot Kent för att skrämma honom. Kent backar men sedan fortsatte han att modigt springa efter Daniel. Den nationelle Daniel kände sig hotad av Kent och misstänkte att Kent Antonsson hade något med Touch att göra. Medan de sprang ropade Kent efter polis. Till slut kom de till en parkeringsplats. Det är där mordet på Kent Antonsson kommer att ske.

Daniel ropar ”bögdjävel” och Göran dyker upp igen. Kent blir rädd när han upptäcker att de är två. ”Det är möjligt att vi då tänkte försöka fånga honom i en fälla”, säger Daniel i tingsrätten.

Hur själva mordet går till är svårt att veta eftersom de båda nationella berättar olika versioner men enligt vittnen håller Göran i Kent Antonsson medan Daniel hugger honom i ryggen. Han hugger flera gånger och det hörs ett krasande ljud. Det låter otäckt säger Daniel men fortsätter huggandet. Kent Antonsson ropar på polis. Daniel fortsätter att hugga.

Efter mordet sprang de båda vännerna därifrån och kastade vapnen. Göran åkte hem till sig och några timmar senare så kommer Daniel hem till honom och vill kramas. Men det får han inte eftersom han är blodig. De kommer överens om att ses dagen efter och Daniel bestämmer sig för att anmäla sig själv till polisen.

Det intressanta med domen är att den tydligt beskriver att det handlar om hat mot homosexuella trots att straffskärpningsregeln då inte fanns, men ändå formulerar tingsrätten att Kent Antonsson blivit mördad för att han var homosexuell. Daniel döms till 6 års fängelse för mord. I hovrättens dom står det ”fängelsestraffet skall till en tid av sammanlagt etthundrafjorton dagar anses verkställt i anstalt”. Göran döms för medhjälp till grov misshandel, olaga hot och olaga vapeninnehav, till tre år och sex månader.

Fem år senare ska Daniel begå sitt andra mord. Året är 1995 samma år som ishockeyspelaren Peter Karlsson blir mördad i Västerås. Daniel har blivit något av en ikon i nazistkretsar. Den 7 juni 1995 är Daniel ute med sina nazistvänner på krogen och sedan åker de hem till en kompis. Daniel träffar denna dag Nicklas, en ung kille som är fascinerad av vapen.

Nicklas har läst en bok som heter ”För ökat våld mot homosexuella” som enligt Nicklas är utgiven av bland annat Daniel. Nicklas kände även till att Daniel var en av huvudfigurerna i en nazistisk sekt som heter ”Svarta Orden”, en blandning av nationalsocialism och asatro. Nicklas visste att Daniel var dömd för ett mord på en bög. Nicklas märker att de övriga vännerna hade stor respekt för Daniel och ser upp till honom. Daniel beskriver det som att beundran från de andra ”låg i luften”.

De sitter hemma hos vänner och tittar på ett nazistprogram på video där Daniel medverkar och pratar om ”Svarta Orden”. Daniel är uppspelt och dansar. Efteråt går Nicklas och Daniel ut tillsammans, eftersom Daniel ville lära känna Nicklas närmare. De pratar om att det kunde bli bråk så Nicklas ger Daniel sin tårgasspray.

Under promenaden passerar de ett antikvariat. Daniel frågar Nicklas om han ska krossa fönstret och ge honom en bok men Nicklas svarar nej. De fortsätter mot Kabinettet, en mötesplats för homosexuella. Väl framme börjar Daniel sparka på toalettdörrarna, enligt Nicklas.

Daniel ser någon i buskarna och hoppar in där, snart kommer Per Skogsberg springande från busken. Per Skogsberg den andra bögen som fallit offer för Daniels hat mot oss. Daniel skriker ”djävla bögdjävel” till Per. Daniel slår till så pass mycket att Per ramlar ner på marken. Då börjar Daniel hoppa på Per Skogsberg. Nicklas hävdar i domen att han försökte att stoppa Daniel men att denne då ”slängde bort” Nicklas. Misshandeln varade i tre eller fyra minuter.

Efter misshandel så byter de jackor med varandra. De gick till bostaden där Daniel levde med en tjej. Daniel säger till henne ”jag tror att jag dödat en kille ikväll” och ”det var väl en bög för han stod där i buskara och såg skum ut”. Hon hade hört Daniel berätta att han knackat bögar där förut. Daniel säger att de är hungriga och att hon ska fixa mat. Tjejen fixade mat och gick sedan och la sig. Daniel säger till Nicklas ”det här är väl det värsta du varit med om”? Daniel ber Nicklas ta av sig sin T-shirt eftersom det finns ett avtryck av Daniels hand på den. Daniel borstade tänderna och sa att han hade fått blod i munnen. De ordnade med bevisen och kollade sedan på en film. Daniel skrev på en lapp till Nicklas att de var vänner.

Enligt Daniel så är det Nicklas som misshandlar och Daniel ska spruta tågas men får det på sig och blir alldeles bländad. Men han hörde hur Nicklas sparkade på Per Skogsberg och Daniel hävdar att han var så bländad att han råkade gå på Per Skogsberg flera gånger. Både tingsrätten och hovrätten väljer att tro på Nicklas och tjejen. Daniel döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Nicklas döms till skyddade av brottsling och får hundratrettio dagsböter i straff och frikänns från delaktighet i själva mordet

Det intressanta med den första domen är att de slår fast att brottet begicks på grund av gärningsmännens hat mot homosexuella. Detta är domstolarna mycket försiktiga med även i dag, trots att det är uppenbart varför morden begås. Under denna tid fanns det flera mord på homosexuella där straffen var mycket låga. Därför skärptes lagstiftningen 1994.
Daniel hävdade aldrig att morden begåtts på grund av närmande, så som Miitri gör som mördar ishockeyspelaren Peter Karlsson med 64 knivhugg.

Nästa artikel kommer att handla om just mordet på västeråsaren Peter Karlsson. Efter mordet på Peter ses påstådda närmanden som förmildrande omständigheter.

Publicerad: 2007-06-04 14:46:53