Oron är stor inför bråk i Stockholm där nationaldagen firas. Nynazistiska grupper genomför demonstrationer i Vasastan och motdemonstranter förväntas försöka stoppa dessa.

På Södermalm hålls en demonstration mot nazismen som samlas vid Slussen 11.00 och går till Medborgarplatsen. Demonstrationen arrangeras av Närverket mot rasism, där föreningen Homosexuella Socialister ingår.
Lite senare på dagen blir det Antinazistisk dans – ett Sverige för alla på Slussen. Bland annat kommer Queer Tango att dansas klockan 12.50 och dessutom deltar Ecos del Ecuador och Inca Peru.

Mellan klockan 11-13 blir det en manifestation mot rättsväsendets syn på våldtäkter där Mian Lodalen är konferencier och medverkar göra bland andra Katarina Wennstam, Thomas Bodström, Elin Ek, Maria Sveland, Kajsa Grytt, Ursula Berge.

RFSL Ungdom deltar i år, liksom förra året i den av tidningen startade Sverigeparaden. Ett karnevalståg som firar mångfalden i det svenska samhället.
– Dess primära budskap är glädje över ett Sverige med så många olika människor och den positiva mångfald och kraft det innebär, säger RFSL- Ungdoms ordförande Alex Fridunger i ett pressutskick.
– Det är också ett aktivt ställningstagande mot de främlingsfientliga, konservativt nationalistiska och högerextrema grupper som växer sig starkare och som sedan länge lagt beslag på Sveriges nationaldag.

I paraden får bara svenska flaggor förekomma, men ett undantag har gjort för just RFSL-Ungdoms regnbågsflaggor. Karnevalen samlas vid Skeppsholmsbron och går sedan dansande ut mot Djurgården.

Publicerad: 2007-06-05 16:21:42