Krönika

Familjen Petterson är vänster och har Che Guevara på vägen och läser om Lenin och lyssnar på olika kampsånger och Jan Hammarlund. Pappan är feminist och stoltserar omkring med palestinasjal och broscher från Feministiskt initiativ. De har seder och vanor som helt skiljer sig från pingstvänfamiljen Svensson. Patriarken är sträng och tycker att frun ska vara hemma i köket och ta hand om barnen. Hon ska definitivt inte förvärvsarbeta. Familjen Svensson ogillar skarpt allt som heter abort och homosexuella. Självklart röstar familjen på kristdemokraterna. Det ena är inte bättre än det andra men annorlunda. De flesta som bor i Sverige vill särskilja sig genom att ta avstånd från andra individer inom samma folkgrupp för att tydligt markera, ”vi är inte som dem”. Det gäller både svenskar, inflyttade, heterosexuella och icke heteros.

Det finns även kulturella skillnader mellan helt svenska kristna familjer. För familjen Svensson är jul en högtid väl värd att firas. Medan för en annan kristen familj som har till vana att störa folk i deras hem i tid och otid, är det helt otänkbart att fira jul. Sen finns det hundratals olikheter som bevis på att Sverige alltid varit mångkulturellt. Största skillnaden numera är att landet också fått många invånare med starkare pigment. Som de ”nationella” säger så finns det fler kulturberikare i Sverige. Kulturberikare är de ”nationellas” nya sätt att säga blatte. Egentligen är det lite kul att de använder ordet med negativ klang.

Tack vare oss kulturberikare så har skillnaderna blivit synligare och restaurangerna fler. För några år sedan träffade jag en kul ”nationell” som älskade kebab men tyckte att den ”jävla turken skulle stanna hemma”. Fast jag var ok för jag var från exotiska Argentina som han alltid längtat att flytta till och Maradona var kung på fotbollsplanen. Fast det roliga var att den nationelle inte förstod att i Argentina skulle han själv vara invandrare.

Min mamma var ute med jobbet och hamnade i bastun tillsammans med några svenska paranta damer. De började prata om invandring och att alla invandrare borde skickas hem.
Sedan frågade de min mamma om inte hon tyckte att det borde bli bättre om invandrarna skickades hem, ”det finns ju för många av dem”, sa kvinnorna. Min mamma svarade ”men jag är invandrare”, ska jag skickas hem? ”Nej men Maria du är ok för dig känner vi och du kan ju svenska.” Det var som om kvinnorna helt glömt bort att hon var utlänning för att de kände henne.

För många invandrare har det blivit vanligt att ta avstånd från andra immigranter. Ungefär som bögar som är Straight acting tar avstånd från fjolliga bögar. Skillnaderna görs ofta för att skydda sig själv och markera att man ”inte är som dem”. Många invandrade röstade på Sverigedemokraterna för att de ville att folk inte skulle tro att de var som de andra invandrarna. De tänkte att de röstar sig fria liksom.

Fast internaliserad rasism bland invandrare är inget nytt. När jag var i Argentina på ett jobb för något år sedan så var vi på restaurang med mina kusiner. De som serverade var från Peru och Bolivia och min kusin började spä på rasistiska kommentarer om att de där ”negrerna” kommer hit och tar alla våra jobb. Då blev jag skitsur och förklarar för dem att det är rasistiskt kommentar och det är precis vad svenskarna säger om invandrare.
– De kommer hit och tar de jobb som argentinarna är för fina för att ta, de tar städjobben och andra lågavlönade jobb som ingen vill ha. Precis som i Sverige.

I Sverige talas det ofta om att vi har världens mest utbildade taxichaufförer. Flera högutbildade utlänningar som gått i högskolan i Sverige, alltså med svensk utbildning, kör taxi, för att de inte får några andra jobb. För några dagar sedan satte jag mig i en taxi och den snygge blatten frågar var jag kom ifrån. Mamma är från Argentina svarar jag.

Vi fortsätter att prata och jag ser att han har ett kors som hänger från backspelen. Det är intressant att han så tydligt vill markera att han är kristen, tänker jag.

– Varför har du kors, frågade jag chauffören.
– Jo det är för att jag är kristen och vill visa det, för det blir ofta problem när kunder tror att jag är muslim. Det blir ofta snack om muslimer hit och dit. Då vill jag helt enkelt manifestera att jag är kristen. För att slippa allt tjafs om terrorister.

Vi kommer in på olika rangordningar i samhället och han berättar om en kund som såg ut som en nynasse.
– Vart kommer du ifrån? Frågade kunden argt.
– Jag är grek, svarade taxichauffören och drog en vit lögn.
– Då är du ju bara hobbyblatte, greker är ju européer, då är det ok att du är i Sverige, svarade kunden.
– Jo men jag är syrian, får jag inte vara här då? Sade taxichauffören. Kunden hade blivit helt ställd, han visste inte vart han skulle ta vägen. Han kunde inte ta tillbaka att han nyss sagt att chauffören var ok.

Kunden tänkte till och svarade ”jo men du är ok för att vara arab”. När chauffören berättade detta började vi båda skratta.
– Det är kul hur svenskar kan tycka att vissa utlänningar är mer ok en andra. Högst upp kommer amerikaner, européer, sedan asiater och latinoamerikaner, i bottenskrapet svarta och araber, säger chauffören och skrattar.

Vi började prata om homosexuella och då undrade han om det fanns rangordning bland oss också. Vissa bögar tycker extremt illa om fjollor sa jag.

– Tänk dig om man var en svart arabisk fjollig muslim, säger chauffören skämtsamt.

Sverige har alltid varit mångkulturellt, landet har alltid bestått av olika individer som lever sina liv på olika sätt. Vad en individ gör har ingen annan något med att göra. Bara för att en utlänning stjäl betyder det inte att alla gör det. Eller bara för att en svensk är rasist är inte alla svenskar det. Alla rangordningar på människor är fel. Alla människor är lika mycket värda. En nation blir vad dess individer gör den till. Så vi bör alla se till att Sverige blir ett land där alla kan vara sig själva och ses som tillgångar istället för vandrande nackdelar.

Ha en glad nationaldag.

Publicerad: 2007-06-06 17:02:43