Pride 2007

Det blev ett nytt rekord för det som redan innan söndagens parad är världens största Pride-firande.
Den brasilianska staden São Paulos affärsgata fylldes av de i år dryga 3 miljoner paraderande och åskådare. Långt fler än den anti-gaydemonstration som enligt Svenska Dagbladet tidigare i veckan samlade kring miljonen deltagare.
Prideparadens budskap var att samlas mot homofobi, rasism och sexism och turistministern Marta Suplicy sa till nyhetsbyrån AP att ”återigen visar vår stad respekt för mångfalden”.
Bland budskapen i paraden fanns banderoller med texter som ”Värdighet för alla” och ”Alla former av kärlek för oss närmare Gud”.

I Bukarest firades Pride på lördagen. Omkring 500 personer gick med i hbt-organisationen ACCEPTs parad. Flera hundra motdemonstranter, av ILGA-Europas representant på plats beskrivna som ”extremhöger, nynazister och ortodoxa präster”, attackerade paraden med stenar.
Omkring 700 poliser skyddade paraden och ca 100 motdemonstranter arresterades. Inga Pride-deltagare skadades.
Bukarest var också platsen för OSSEs konferens om att ”bekämpa diskriminering och stödja ömsesidig respekt och förståelse”. Konferensens officiella del, som inte innehöll diskussioner om hbt-personers situation i medlemsländerna, hölls i torsdags och Nederländerna la fram ett uttalande om hbt-gruppens situation.
Nederländerna säger i uttalandet att man är ”oroad över ett klimat av ökande intolerans gentemot lesbiska, homosexuella män, bisexuella och transpersoner.”
Dagen innan hölls ett speciellt ”forum” för hbt-frågor där den amerikanska organisationen Human Rights First släppte en rapport om hatbrott riktat mot hbt-personer.
I rapporten konstateras att endast Kanada, Sverige, Storbritannien och USA beslutat att kartlägga hatbrott riktat mot hbt-personer. Det gör, menar de, att det finns en stor risk för en för låg rapportering av denna form av hatbrott. Endast tio länder i Europa och Nordamerika har straffskärpningslagar vid hatbrott riktade mot hbt-personer.
Human Rights First hatbrottsrapport

OSSE står för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa

Publicerad: 2007-06-12 18:45:47