– Att ha sex skall vara roligt. Unga som gör sin sexualdebut skall ha de kunskaper som behövs för att se med lust på sin sexualitet i sommar, utan en baksmälla bestående av klamydia eller hiv, säger Sören Andersson förbundsordförande i RFSL som får medhålla av Alex Fridunger från ungdomsförbundet som dessutom understryker vikten av en bejakande sex- och samlevnadsundervisning i skolan.
Men nu är det sommar och skolan är stängd så Alex påpekar betydelsen av en sommarkampanj.
– Det är viktigt att öka tillgängligheten till information, kondomer och glidmedel, säger Alex.

Årets kampanj bedrivs mot bakgrund av att klamydia ökat kraftigt bland ungdomar. Prognosen för i år är att mellan 44-47 000 ungdomar smittade av klamydia kommer att upptäckas under 2007. Jämfört med 2006 har antalet rapporterade fall av klamydia ökat med 48%.
Och RFSL tar chansen likt sitt ungdomsförbund att kritisera sex- och samlevnadsundervisningen i dagens samhälle. En undervisning de anser är så undermålig att den kan förklara den minskade användningen av kondom bland unga.
– Att det är en så stor ökning av klamydiafallen är ett betyg till den förda politiken som regeringen är ytterst ansvarig för. Regeringen har inte tagit sitt ansvar i frågan istället överlåts detta åt frivilligsfären att lösa, säger Andersson.

Kampanjen, som drivs med stöd av Socialstyrelsen har storpremiär under Hultsfredsfestivalen och drar sedan ut på turné landet runt med budskapet att sex är skönt och att könsinfektioner lätt kan undvikas.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5212

Källa: Se artikel om RFSL Malmös säkrare sex-arbete

Publicerad: 2007-06-15 10:00:00