Nu är det klart:

– Jag är ingen lagidrottare, men jag åker skridskor och joggar, säger Lena Adelshon Liljeroth anspråkslöst när hennes pressekreterare avbryter och meddelar att hon faktiskt avverkat en hel del millopp.
Lena skrattar och tackar för påminnelsen och när jag frågar om tiden får jag den imponerande siffran 55 minuter.
– Men när jag var yngre sprang jag milen på 51, lägger hon till, och halvmaran sprang jag på 2,02 vilket inte är illa för en halvmara. Jag har sprungit några mindre lopp också, som Tunnelloppet, men det var ju ingen rolig bana. Det sprang jag bara för att få medaljen! (skrattar)
Brukar du följa någon sport på teve?
– Hockey och konstnärliga sporter som simhopp, konståkning och dressyr.
Vad innebär det att vara idrottsminister?
– Det handlar mest om budgeten. Utövarna är bara glada om vi politiker håller oss undan. Vi skickar ut regleringsbrev till Riksidrottsförbundet och Olympiska kommitten. Där står det bland annat att vi vill stärka integrationen. Riksidrottsförbundet är en stor folkrörelse med över tre miljoner medlemmar. En viktig demokratisk arena som bör vara representativ ur social, etnisk och geografisk aspekt.
Står det någonting om diskriminering på grund av sexuell läggning i regleringsbreven?
– Trakasserier på grund av kön eller sexuell läggning får inte förekomma inom idrotten, det är redan inskrivet i Riksidrottsförbundets stadgar.
Hur tänkte du när du fick frågan om att inviga Pride?
– Först blev jag förvånad. Sedan glad.
Vad kommer du att tala om?
– Förmodligen om att idrott handlar om fair play. Om att dopning inte är tillåtet och om att alla ska kunna delta oberoende av handikapp, etnicitet eller sexuell läggning.
Är du nervös?
– Inte än, då vore det illa! (skrattar) Men man ska alltid vara lite nervös innan man går upp på en scen, det skärper sinnena.
Hur ser din relation till gayvärlden ut?
– En okomplicerad och avspänd relation som jag inte funderar så mycket över. Alla har ju en relation till gayvärlden idag. Jag har varit på Regnbågsmässan, jag har haft samtal med Ulf Lidman som är homosexuell och präst.
Har du varit på Pride tidigare?
– Ja, för 2-3 år sedan. Tyvärr krockar det ofta med min semester på sommarstället på Västkusten.
Kommer du att gå i årets parad?
– Ja, jag ska ju dit och prata så det kommer jag att göra.

Publicerad: 2007-06-28 00:00:00