Motionsflod

Den presentation av de socialdemokratiska partimotionerna i homofrågor har fått namnet: ”På offensiv för homosexuellas rättigheter”.
Partiets riksdagsgrupp har formulerat totalt tolv motioner och sjutton krav på förändringar för att förbättra situationen för homosexuella. Av alla ledamöter är det Hillevi Larsson som återfinns som undertecknare av de flesta.
Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Inger Segelström har lagt fram en motion om att införa en könsneutral sambolagstiftning.

Det mest uppmärksammade socialdemokratiska utspelet i höst har varit att partiets ledamöter i utredningen om homosexuella och barn redan nu tagit ställning för att samkönade par skall kunna prövas för adoption.
Detta ges stöd av Tommy Waidelich och Cinnika Beiming.
Utredningen lägger fram sitt slutliga betänkade först efter nyår.
Anita Johansson m.fl. följer upp och kräver i en motion att situationen för barn som idag växer upp med homosexuella skall uppmärksammas. Det är oron för att barnen diskrimineras som tas upp och de ställer frågan: ”Vilken utgångspunkt har lagstiftningen? Barnet i centrum eller att barnet har en heterosexuell familj?”

I andra motioner tas lärarutbildningen, idrottsrörelsen, försvarsmakten, homosexuellas hälsa, äldres situation, hivpreventionen liksom hets- och diskrimineringslagarna upp.
I partiets sammanfattning av årets motioner lovar man:
”Vi kommer att fortsätta att slåss för utsatta grupper” och så citerar de Mona Sahlin på vars statsrådsbord mångfaldsfrågorna ligger.
– Vad är normal? Det kommer från ordet norm, och de människor som säger att ni inte är normala menar att ni inte passar in i normen. Var glada för det! Vem vill leva i en värld där alla människorna är likadana? Inte vi, mångfald berikar!

http://www.sap.se

Källa: Socialdemokraterna

Publicerad: 2000-10-17 04:00:00