Homoaktion

Den danska homorörelsen med LBL, Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske i spetsen, har fått konkurrens av den militanta HomoAktion.
Gruppen uppmärksammas i LBLs tidning Pan-Bladet efter en aktion riktad mot danska utlänningsnämnden. HomoAktion reagerade mot att homosexuella iranier inte får stanna i landet på flykt undan hot om dödsstraff i hemlandet.
Aktionsgruppen slängde molotovcocktails mot Udlændingdirektoratets direktörs bil och mot myndighetens lokaler.
Fem unga män i gruppen dömdes till 27 dagars fängelsestraff och dansk polis har genomfört husrannsakan hos förmodade sympatisörers hem.

Håller Norden på att få en homoversion av militanta veganer?

I PAN-bladet säger gruppen att de består av bögar och lesbiska som vill få sexualitet satt på den politiska dagordningen. Förutom militanta aktioner vill de påverka såväl vänstern i Danmark som homomiljön.
Att de i dansk media kallas terrorister bekymrar dem föga:
– Militans är för oss ett medel att konkret få något gjort mot det som vi anser vara fel i samhället, säger de i en svar som lämnats in på kringliga vägar till Pan-Bladets redaktion. Eftersom HomoAktion jagas av polisen ville de inte komma till en personlig intervju.

– Egentligen är det inte intressant vilka medel vi använder, säger de vidare. Mer intressant är det vilka medel det danska samhället använder för att förtrycka homosexuella.

Att de med molotovcocktails bränt upp Utlændingsbestyrelsens direktör Grethe Løgstrups bil försvarar de med att hon måste ta ett personligt ansvar för det hon gör. De menar att utlänningsnämnden inte bara administrerar paragrafer – de administrerar människoliv.
Och kritiken att de med sina aktioner ger en dålig bild av homosexuella, avfärdar de direkt.
– Vi vill inte bara accepteras och tolereras, svarar det. Det räcker inte för oss att vi får gifta oss i kyrkan – och vi tycker inte att homosexuella skall nöja sig med det. Vi vill ha mycket mer.

Se tidigare artikel på QX.se

http://www.lbl.dk

Källa: Pan-Bladet

Publicerad: 2000-10-17 13:00:00