Vid en debatt i det österrikiska parlamentet i mars 2005 om att ge homosexuella offer för nazismen upprättelse och full rätt till kompensation försvarade det högerpopulistiska partiet ÖVPs Walter Tancsits att frågan ännu inte lösts så att homosexuella offer får samma erkännande och status som andra offer för nazismen. Tancsits sa i parlamentet att han vill att homosexuella offer skall bedömas individuellt och inte som en grupp.
Österrikes hbt-organisation HOSI Wien gick ut med ett pressmeddelande där riksdagsmannen anklagades bland annat för att vara en ”mentala arvingar till de bruna nazisternas myrmidoner ” och hans parti för att ”använda sig av synsätt från den nazistiska ideologin”.
HOSI WIEN och dess generalsekreterare drogs inför rätta av Tancsits.
Idag friades HOSI Wien och dess generalsekreteraren Kurt Krickler, en av Östterikes och Europas mer kända hbt-aktivister från anklagelsen om förtal. I tidigare domar har HOSI Wien och Krickler dömts till skadestånd.
– Det är en seger för yttrandefriheten och mänskliga rättigheter i Österrike, kommenterar Krickler idag. Han kritiserar även den österrikiska staten för att under förra regeringen ”systematiskt” försöka tysta kritiker och säger i sitt uttalande att Österrike hamnar på andra plats efter Turkiet när det gäller att fällas i Europadomstolen för brott mot yttrandefriheten. Dagens dom hoppas han är ett tecken på att Österrike nu ändrar sin syn på yttrandefrihet.

2003 föreslog det gröna partiet i Österrike att bland annat homosexuella offer, som tidigare nekats kompensation för den förföljelse man utsatts för av nazisterna skall omfattas i Opferfürsorgegesetz – OFG, den federala lagen för kompensation till nazismens offer. De som omfattas idag är offer på grund av etnisk, religiös eller politisk tillhörighet. De grönas förändringsförslag har lagts i malpåse vilket HOSI Wien reagerade mot.
1995 antogs en lag för att skapa en fond för att ersätta offer för nazismen. I denna inkluderas även sexuell orientering. HOSI Wien anser att detta inte nog tydligt ger homosexuella som grupp upprättelse.

Publicerad: 2007-07-09 18:10:59