Pride 2007

– Högtalare på paradvagnarna dundrade ut gaymusik från Madonna till Cher, men jag var dessutom uppmuntrad av att se flera kulturellt genomtänkta vagnar med mariachi-orkestrar bestående av transperoner… och drag queens klädda som Frida Kahlo med baksmälla, berättar en av åskådarna, Fregal O’Doherty.


Foto: Fergal O’Doherty/Wockner Photo
Han berättar vidare att ”mängder av andra demonstranter från olika anti-regeringsgrupper gick med i paraden” inkluderat en grupp av 800 indianska män från Veracruz som dansade nakna vid ett av stadens monument.
– Paraden skulle har genomförts till klockan 14 med drog ut på tiden ända till kvart i sex, berättar han.

I Duarte Park i Santo Domingo i Dominikanska republiken hölls en parad den 28 juni. Det är andar året staden har ett Pride-firande. Dussintals lesbiska dök upp först med regnbågsflaggor, affischer och flygblad berättar tidningen El Dario, sedan kom ”flera timmar senare” gaykillarna. Tidningen publicerade ett foto på en kvinna med en T-shirt med texten ”Jag är lesbisk för jag gillar det och det är det jag vill”.

I Guayaquil i Ecuador kom 300 personer till den andra Festivalen för kultur och Mångfald samma dag. Budskapet löd ”Problemet är inte homosexualitet utan homofobi”. Scenshowen pågick från sex på kvällen till midnatt.

Den 30 juni hölls för tredje gången en parad i Panama City. Omkring 260 personer deltog med plakat som krävde lika rättigheter och med uppmaning till tolerans och säkrare sex.

Hundratals personer paraderade i El Salvadors huvudstad San Salvador den 1 juli för att ge stöd till säkrare sex-information och mot diskriminering.


Foto: MOVILH/Wockner Photo
I Chiles huvudstad Santiago deltog ca 5 000 personer i en fest som på Plaza de Armas den 1 juli. I sju timmar pågick shower och dans. Kraven handlade om en antidiskrimineringslag och partnerskapslag. Man firade även 16-årsdagen av landet ledande hbt-organisation MOVILH.

I Bogotá i Colombia gick omkring 10 000 i regnrusk den 1 juli i en Prideparad. En grupp unga skinheads med kommunistsympatier gick med och ropade ”Det finns ingen politisk frihet utan sexuell frihet”. Stadens borgmästare Luis Eduardo Garzón höll tal och gav ett ovillkorligt stöd till hela hbt-världen.
Paraden protesterade även mot att den sambolag som diskuterats i landet parlament avslagits.

Publicerad: 2007-07-10 19:20:10