100-årsfirande scoutrörelsen har just nu ett läger med kring 20 000 scouter och scoutledare i Rinkaby utanför Kristianstad.
Lägret har döpts till Jiingijamborii och pågår fram till på söndag.
I området har Gayscoutera hand om ett eget café och de står nu bakom det som proklamerats till ”världens första HBT-dag i scoutsammanhang”.
– Dagen kommer att innehålla en mängd aktiviteter och diskussioner och avslutas med en glittrande schlagerfest med Drag Kings och Drag Queens, säger Helena Tengnér gayscoutmamma, en av dem som driver Café festival och aktiv inom Gayscouterna.
Nätverket Gayscoutrena har funnits sedan 2000 och har som mål att få Scoutrörelsen att ta HBT-frågor på allvar.
– Gayscouterna är en frizon där jag verkligen kan vara mig själv. Många har varit nyfikna på vårt café här på lägret och velat diskutera med oss. Andra köper sin glass och betraktar oss som vilket fik som helst, säger Fredrik Storm, gayscout och medlem i scoutkåren Väpnarna på Kungsholmen i Stockholm.
Även i år kommer Gayscouterna att ha egen paradvagn i Pride-tåget.
Från den svenska scoutrörelsen ser man positivt på Gayscouternas verksamhet och HBT-dagen är ett officiellt inslag i lägret Jiingijamborii.
– Gayscouterna är många HBT-scouters första kontakt med andra likasinnade i Scouterna. Nätverket är ett konkret sätt att jobba med mångfald och fördomar inom vår rörelse. Vi glada att Jiingijamborii blir det första internationella scoutarrangemanget som anordnar en HBT-dag, säger Johan Strid generalsekreterare i Scouterna.

http://www.scout.se/gayscouterna

Källa: Besök gayscouternas hemsida

Publicerad: 2007-07-19 15:52:01