Idag blev det klart att svenska RFSL och kanadensiska CGLQ likt tidigare danska LBL, ILGA-Europa och tyska LSVD får konsultativ status i FN. Därmed har nu fem hbt-organisationer möjlighet att påverka arbetet i FN.
Som för de tre tidigare konsultativ medlemmarna i FN stötte RFSL och CGLQ på motstånd i den NGO-kommitté som först tar upp frågan om frivilligorganisationers konsultativa medlemskap.
I det FN-organet motsatte sig bland annat Egypten att RFSL skulle få konsultativ status. Vid beslutet idag antogs RFSL och CGLQ med röstsiffrorna 22 för och 14 emot och fattades efter en lång debatt.
Dagens beslut är enormt glädjande men arbetet för att erhålla det har visat behovet av en tydlig röst som för hbt-personers rättigheter i FN:s arbete, säger Sören Juvas, förbundsordförande RFSL.
– Vi kommer att göra vad vi kan för att alla ska ha lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter, oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Vid NGO-kommittén möte i maj beslutades att ansökningarna från spanska FELGT och brasilianska AGBLT skall behandlas i januari 2008.

ECOSOC är FNs organ för sociala och ekonomiska frågor.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=5161

Publicerad: 2007-07-20 18:39:17