Pride 2007

Flera piketbilar med poliser följde paraden på Istiklal Caddesi, 15-miljonerstadens största gågata. Några motdemonstranter syntes däremot inte till. Reaktionen bland istanbulbor och turister på stan var förvånad men glad och positiv. Det var hög stämmning när deltagarna ropade slagord för hbt-personers rättigheter och bar fram en över 20 meter lång regnbågsflagga. Bakom manifestationen stod Lambda Istanbul, en lokal hbt-förening. Flera västeuropéer hade också rest ner för att delta.
Paraden var avslutningen på en veckolång festival som hölls för fjärde året i rad med bland annat föreläsningar, film och fester på stans gayklubbar.

I Turkiets största stad Istanbul är gayscenen stor även om homosexualitet inte direkt kan visas öppet.
Samma öppenhet finns inte på landsbygden där folk är mer religiösa än i städerna. Det förekommer trakasserier och förföljelser av flator och bögar, även från myndigheterna, trots att homosexualitet inte är förbjudet i Turkiet. Till exempel vägrades länge Lambda att bli erkända som organisation med hänvisning till lagparagraf 301, så kallat ”brott mot turkiskheten”. Det är samma lag som nobelpristagaren Orhan Pamuk sades ha brytit mot när han kritiserade sitt hemland i andra frågor. Lagen är alltså inte speciellt riktat mot homosexuella utan används mot allt som myndigheterna anser stötande.

Kritik mot lagen framfördes av talarna när pridemanifastationen höll sitt avslutningsmöte utanför Galatauniversitetet på söndagseftermiddagen. På initiativ av Istanbuls guvenör ska nu en domstol besluta om Lambda bryter mot paragraf 301 och därför måste läggas ned. Rättegången börjar den 19 juli.

Publicerad: 2007-07-22 14:53:42