Pride 2007

Videon kom från den legendariska Sex Pistols-producenten Malcolm McLarens nya platta och var en hyllning till vogue-festerna i 80-talets Harlem. De i sin tur var en utveckling av de gamla dragbalerna som latinamerikanska och svarta bögar och transor ägnat sig åt i flera decennier i USA. På 80-talet hade tävlingarna blivit mer än ren drag show. Nu handlade det inte längre om stora håruppsättningar och gigantiska kreationer – syftet var framförallt att få vara det man var utesluten ifrån som svart och homosexuell. Det kunde vara att klä ut sig till collegestudent eller gängmedlem, fotomodell eller en karaktär i Dynasty. De tävlande bläddrade i tidningar som Vogue och Harpers Bazaar eller gick ner för femte avenyn och sen försökte de återskapa kläderna, frisyrerna och poserna. Det handlade om att visa att de faktiskt också hade kunnat spela rollen som stjärnor och priviligierade om de hade getts en chans. En påminnelse om att det bara var orättvisor och olyckliga omständigheter som skilde dem själva från de rika och berömda. I Malcolm McLarens video medverkar en av den tidens mest kända vogueing-dansare: Willi Ninja. ”Instead of fighting, we take it out on the dancefloor” pratsjunger han.

Och det var precis så dansen började. Vogueing var ett sätt att strida utan våld. Man gick upp på catwalken på Ballroom-festerna och försökte ”kasta skugga” över sina motståndare. Istället för att förklara hur fula och värdelösa de var visade man sin egen grace och sexighet genom att inta poser som man kopierat från modetidningarna.

Ett år efter Malcolm McLaren hade Madonna plockat upp vogueing och gjort det till en massrörelse. Nu fanns det inte mycket kvar av det subversiva, av rötterna. Men istället var det en superhit. Som det brukar vara med popkultur – den går från underground till masskultur. Men subkulturer och trender har också en tendens att komma tillbaka. I dag är vogue-balerna åter igen en inspirationskälla för klubbkids världen över. Det är verkligen dags att påminna homos och transor om att Madonna var slutfasen för vogueing den gången – inte dansens början. Under Pride anordnar därför Bögjävlargänget en modern Vogue-bal med Army of Lovers i juryn. Vi säger: ”learn it and learn it well!”

Dokumentären Paris is Burning av Jennie Livingston (1990) är en legendarisk film om Vogue-balerna och ett stycke klassisk homokultur. Den går att beställa som import-DVD.

http://www.qx.se/guide/event.php?id=5412

Källa: STHLM Is Burning

Publicerad: 2007-07-29 19:00:00