Pride 2007

Det centerpartistiska biträdande sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm, Gustav Andersson kräver i ett pressmeddelande att förbudet mot att låta homosexuella män donera blod avskaffas.
Andersson, som också leder Centerpartiets HBT-nätverk, menar att man inte längre skall utesluta en hel grupp.
– Ingen grupp är idag helt fri från HIV-risk och säkerhetskraven måste ändå vara mycket höga, säger Gustav Andersson.
Förbudet infördes med stöd av RFSL i början av 80-talet då hiv började spridas i Sverige. Syftet med förbudet är att skapa en extra säkerhet för de som är beroende av blod.
Gustav Andersson menar dock att blodbristen idag är ett stort problem som kan hjälpas av att förbudet tas bort.
– Varje år behövs det cirka 30 000 nya blodgivare för att ersätta dem som slutar på grund av sjukdom, ålder eller av andra orsaker. Enligt aktuella uppgifter saknas minst 500 blodpåsar till akuta operationer bara i Stockholms län. Men problemet är stort på flera håll i landet, säger Gustav Andersson (c).
Förbudet mot homosexuella mäns blodgivning motiveras enligt Gustavsson av Sveriges kommuner och landsting med att ett bortlyftande skulle minska möjligheterna att sälja blodplasma
– Det är sorgligt att SKL låter en hypotetisk risk för minskade försäljningsintäkter gå före människors hälsa och likabehandling. Jag hoppas verkligen att Socialstyrelsen slutar lyssna på SKL och omprövar sitt regelverk. Till dess hoppas jag att alla som kan och får fortsätter att lämna blod för behovet är stort, säger Gustav Andersson.

Publicerad: 2007-07-31 16:28:21