Pride 2007

Hbt-liberalerna bjöd på tisdagen in den homosexuelle palestiniern ….*. Han berättar om den hårda hederskultur som råder i det samhälle han kommer ifrån och hur han tvingades fly efter att ha ”outats” inför sin släkt, som redan hade mördat två av hans kvinnliga kusiner för att försvara familjens heder. Han berättar också om det dubbla utanförskapet i att vara palestinier i Israel samtidigt som man är homosexuell och om processen att skapa hbt-plattformar för muslimer i Mellanöstern. ”Först tänkte jag att hbt-frågan var en isolerad fråga”, säger han. ”Men ju mer insatt jag blev, desto tydligare blev det att allt hänger ihop ” kulturen, religionen, politiken. Om en man inte kan tänka sig att ha en kvinna bedjande i närheten när han ber, hur ska han kunna föreställa sig och acceptera en man som har sex med en annan man?”. Själv kallar han sig ”reformed muslim” och påpekar att det inte är religionerna som är intoleranta, det är de fundamentalistiska utövarna av dem.

På Café Agueli höll Bill Schiller från Tupilak ett seminarium om iranska flyktingar och deras svåra situation – först som homosexuella i Iran och sedan som asylsökande i Sverige. I Sverige anser lagen att en iransk homosexuell flykting kan skickas tillbaka till Iran eftersom han eller hon inte löper risk att dödas så länge han/hon inte är öppen om sin homosexualitet. Enligt Schiller är det en ohållbar situation, dels för att det är cyniskt att begära att homosexuella ska vara tysta om sin läggning och dels för att de asylsökande i och med att de söker asyl på dessa grunder blir registrerade som homosexuella. Situationen i Iran bör uppmärksammas i varje pridesammanhang, säger han, tillsammans med situationen i andra länder där det är svårt att leva som homosexuell, som exempelvis Vitryssland och Zimbabwe.

I paraden på lördag kommer det att finnas en sektion som marscherar ”för dem som inte kan” och under veckan hålls flera seminarier om situationen för hbt-personer i andra länder.

* Namn och bild borttagen av ”personliga skäl” på begäran av föreläsaren.

Publicerad: 2007-08-01 21:38:42