Pride 2007

17.59
Iförd blåvit brottartrikå, rödsvarta brottarskor och ett svart läder straponharnesk runt midjan så lämnar Sofia Prideparks backstageområde. Bara några få minuter tidigare så presenterat hon tillsammans med Prides viceordförande Tasso Stafilidis årets två invigningstalare Glenn Hysén och kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth uppe på scenen.
– Till en början var jag sjukt nervös där på scenen men nervositeten släppte rätt fort. Men så här i efterhand så ångrar jag lite att JAG kramade Glenn och att Tasso kramade Lena på scenen, det borde ha varit tvärtom!
Ja, heteronomen…
– Hahha, precis men nu bara blev det som det blev eftersom det var jag som pressenterade Glenn. Fast det hade varit smartare och coolare tvärtom.
Jag måste ju börja med att fråga, hur känns det att vara Prideordförande nu när du går omkring här i parken?
– Det känns så oerhört skönt att allt är igång nu. Vi har ju laddat och jobbat jätte hårt i flera månader för det här och nu får jag äntligen se allt på riktigt. Jag är så imponerad av att allt flyter på så bra. Stora som små problem löses direkt. Alla som arbetar med Pride Park, ifrån de som plockar flaskor till dem som har hand om
vipentrén gör verkligen sitt yttersta för att detta ska bli en så bra vecka som det bara går.
De som jag pratat med och som jobbar med Pride beskriver dig som rätt så eftertänksam, att du tänker en hel när du pratar med andra. Hur vill du själv beskriva dig som Prideordförande?
– Jag är nog rätt lugn och just eftertänksam. En av mina styrkor i mitt ordförandeskap är nog att jag är bra på att lyssna på vad andra har att säga och försöka förstå deras argument oavsett om jag håller med dem eller inte och sedan utifrån det drar jag mina egna slutsatser på hur saker borde göras.


Sofia plåtas för en Pride-fotobok

18.01
– Sofia, där är du ju!! Det är en bild jag skulle vilja ha på dig, har du tid en kortis?
Sofia stoppas av en kille med en stor systemkamera hängandes runt halsen. Det visar sig vara David Schmidt som vill ta en bild på Sofia när hon sitter på en träningscykel som han hittat utanför ett tält i parken. Bilden ska vara med i årets Pridebok som David fotar till. Sofia låter sig snällt bli fotograferad på en vit träningscykel av äldre modell.
Det var i början av april i år som tjugoåttaåriga Sofia valdes till ny ordförande till Stockholm Pride men hennes Pride resa börja för tre år sedan, 2004 när hon kom hem efter en tid i USA.
– Precis innan jag åkte hem så fick jag upp ögonen för en ny cool artist som jag tänkte vore kul att få hit till Sverige och Pride. Så jag frågade runt lite när jag kom hem och det slutade med att jag hamnade på ett Pridemöte. Två veckor senare så upptäckte jag att jag blivit ansvarig att samordna programmet till Pride House och på den vägen är det. Men att jag skulle bli ordförande har inte varit något jag strävat efter.
Så när föddes tanken på att du kunde tänka dig bli Prides nya ordförande?
– Jag visste bara att jag personligen ville gå vidare med Pride men inte riktigt hur. Och så i våras inför årsmötet var det någon som nominerade mig. Det kom helt oväntat, jag hade inte tänkt i de banorna överhuvudtaget. Så efter att jag träffat valberedningen så började jag tänka massor och det jag kom fram till var att antingen
så gör jag det till 150 procent eller inte. Och det blev att jag hoppade på 150 procent varianten efter att aktivisten inne i mig sagt att du fixar detta. Sen tog det ett par veckor innan alltihop började kännas verkligt.

Sofia fortsätter sin vandring genom folkminglet i parken i ett försök att hitta sina föräldrar som ska finnas någonstans inne på området. Hela tiden så hälsar de som Sofia möter. Några öldrickande flator får varsin kram. Hon kindpussar Prideprogrammets omslagsdam Leonora i rosaspräcklig baddräkt och hon byter snabbt några ord med en kille som jobbar i en av huvudsponsorernas tält. Och Sofia tycker att en av hennes viktigaste uppgifter är just att hälsa på folk, små prata lite och skaka hand. Representera festivalen utåt.
– Min främsta uppgift nu när festival väl är igång är att kolla av så att folk har det bra, hälsa på folk oavsett om det är politiker eller volontärer eller sponsorer eller besökare. Ah där är de ju, mina föräldrar!


Glenn Hysén och Sofia Sjöö

18.03
Sofias Mamma: – Vi är så stolta över dig, det gick ju jätte bra med invigningen. Sofia får en kram av först sin mamma och sedan av sin pappa.
– Jag tänkte faktiskt ta med er till backstage nu så att du, pappa, får träffa Glenn Hysén.
Sofias Pappa: – Nej men det vet jag inte om jag vågar, fast det är klart att det vore kul men jag är allt lite blyg.
Sofia lyckas övertala sina föräldrar att följa med in bakom scenen. Det är första gången som de är inne i själva Pridepark.
– Faktum är att jag skulle faktiskt ha blivit väldigt besviken och lessen om de inte kommit hit nu när jag är ordförande och allt. Jag vill ju visa de allt detta som jag varit med och jobbat fram.


Sofias föräldrar möter Glenn

18.07
Bakom scenen står Glenn Hysén med en plastmugg med öl i och pratar med RFSL förbundsordförande Sören Juvas. Sofia tränger sig in i samtalet:
– Glenn jag vill att du hälsar på minna föräldrar. Det här är Pappa…
Efter att artighetsfraser utväxlats så dröjer det ungefär en sekund innan Glenn och Sofias pappa kommit igång med fotbollssnacket.
Glenn: – Jaha så ni är från Sundsvall, då är det GIF Sundsvall som gäller, eller?
Sofias Pappa: – Ja jo men det har ju gått sådär den senaste tiden.
Glenn: – Jo fast det där 2-1 målet i 93:e minuten i sista bortamatchen var ju snyggt…
Efter att Sofia fått beröm av Glenn för sin brottaroutfitt som han tycker hon fyller ut bra. Gett Glenn 3 stycken nya orangefärgade ölbiljetter och lotsat ut sina föräldrar från backstageområdet så går hon in i en grön byggbarack inne på volontärernas del av backstage.

18.15
– Jag måste byta skor. De här som jag fått låna av en brottare som heter Jimmy Lidberg är egentligen alldeles för små för mig och jag tror inte att Jimmy blir så glad om jag går runt i dem inne i parken på gruset.
Hur kommer det sig att du valde att ha just brottartrikå på dig under invigningen?
– Under hela våren, sen det att vi bestämde att årets tema skulle vara sport, så har jag gått runt och klurat och tänkt på bra sport metaforer som passar in att använda i Pride sammanhanget. Som till exempel att boxas med homofobin, stretcha på normerna, föra stafettpinnen vidare… Sofia skrattar samtidigt som hon kämpar med att få av sig de svart-vit-röda brottarkorna.
– Så jag blev väldigt glad att vi fick tag på just brottarkläder för det kändes som det mest givna för min del eftersom en av Prides viktigaste uppgifter är att just brottas med heteronormen. Efter några minuters kämpande får Sofia av sig de på tok för små skorna och byter istället till ett par svart converse med guldgula
detaljer på. På väg ut från baracken så hittar Sofia en hörlur till sitt handsfree.
– Min telefon har ringt hela dagen idag. Batteriet är på väg att dö när som helst. För andra gången idag.


Tasso Stafilidis och Sofia

18.21
På väg in i parken igen så stöter Sofia ihop med Tasso Stafilidis som även han har klätt sig sportigt årets tema till ära. Tasso har på sig en grön amerikansk fotbollsutrustning.
– Sofia jag har ett problem. Alla tror att jag är jättestark bara för att jag har massa skydd på mig. Så folk slår på mig hela tiden. Fast det gör ju jätteont! Man blir ju inte det minsta starkare bara för att man har stora skydd på sig.
Sofia och Tasso skrattat samtidigt som Sofia sneglar lite på ett papper som sitter fast på en blå mapp som hon hela tiden burit runt på under sin högra arm.
– Jag måste springa vidare, jag ska på ett hemligt mingel. Det är en volontärskompis som fyller år och vi ska överraska henne.
Sofia letar sig fram bland läderbögar, regnbågsklädda transor och queerflator med siktet inställt på champagnebaren. Ett avspärrningssnöre med efterföljande ståltrappa leder upp till en vipbar med utsikt över hela parken.


– Grattis Sara!
På ett bord står tre stora mandeltårtor med ljus i och på en av dem står det skrivit ”Sara 32 år” med stora rosa bokstäver. Efter att Sofia kramat om födelsedagsbarnet, fått ett plastglas med champagne i så ställer hon sig och blickar ut över Pridepark.
– Det här är så vackert, jag blir faktiskt nästan tårögd när jag står här och tittar ut över folkmassan här nedanför. Det känns overkligt på något sätt.
Vad vill du att de som är här på Pride 2007 ska ha med sig när de åker hem?
– Det viktigaste är nog egentligen att alla får träffas, prata, umgås och ha kul ihop samtidigt som vi diskuterar viktiga frågor. Huvudsyftet med Pride är att skapa en arena där folk ifrån olika bakgrunder och med olika åsikter får mötas och prata med varandra.
– Sedan är det klart att jag skulle tycka att det var kul om de som varit besökare på Pride i år även fått upp ögonen för årets sporttema. Det finns så mycket att ta i tu med vad gäller våra rättigheter och hur vi borde behandlas inom idrottsrörelsen.


Sofia och flickvännen Amy

18.33
Sofia går ner från champagnedrickandet i vipbaren till grusplanen och de vanliga besökarna igen och jag kan inte låta bli att fråga vad hon föredrar av mellanöl och champagne.
– Helt klart Mellanöl, ahahah. Så typiskt flatigt. Alltså det är klart att champagne är mycket godare men den är också så mycket mer förrädisk. Med mellanöl är det lättare att hålla kontrollen.
Blir det något festande nu under veckan?
– Nej det får bli på söndag. Jag vill vakna pigg och fräsh varje morgon. Det låter kanske tråkigt och präktigt, men, vi har jobbat ihop hela året, så det är kul att samla upp på kvällen och slappna av ihop, sen får vi se om jag lyckas hålla mig borta från festerna.

– Här borta har min flickvän ett tält, jag tänkte gå och säga hej till henne, vi hinner ju inte träffas så mycket nu under Pride då vi båda jobbar på varsitt håll.
Det var under förra årets Pride som Sofia träffade sin amerikanska flickvän Amy som då var inbjuden som gäst till en av utställarna på festivalen och som Sofia hade fått i uppgift att hämta vid flyget och visa runt på festivalen och i Stockholm.
– Resten av gruppen blev en halv dag föresenade, jag skulle väl egentligen bara informera Amy om det, men, vad säger man? Det var ju Pride! Vi blev kära och nu har hon precis flyttat hit till Sverige.
– Faktum är att det har varit rätt tufft, eftersom jag jobbat så intensivt med festivalen så har jag inte riktigt haft tid att hjälpa Amy tillrätta här i Stockholm. Det är ju inte så enkelt att flytta till ett helt nytt land. Så det är väl det som jag känt varit det jobbigaste med att vara ordförande för Pride att jag inte varit så tillgänglig som jag skulle ha velat vara för min flickvän.
Utanför ett tält som är fullproppat med dildosar, strapons och olika harnesk i läder att fästa strapons i så förenas Sofia och Amy i en intensiv kram. Efter några snabba pussar och lite små viskande på engelska i varandras öron så slutar kramen och Sofia går vidare.


Sofia samtalar med Anders Selin

18.42
Framför QXs stora tält bli Sofia stoppad av en av sina företrädare Anders Selin som i en debattartikel i DN några dagar tidigare kritiserade årets Pridestyrelse och valet av Glenn Hysén som invigningstalare. Efter en artighetskram så börjar Anders prata om Glenns tal:
– I kväll så sa han ju allt det där man ville höra, alla de rätta sakerna. Hade ni hjälpt honom med talet?
Sofia: – Nej! Han hade skrivit det helt själv.
Anders: – Okej, jag tyckte talet var bra och även roligt att lyssna till. Hade han sagt samma sak innan i tidningarna så hade debatten om honom varit en ickefråga. Och det var så skönt att ingen buade under talet.
Samtidigt som Anders tar en klunk vitt vin ur ett platsglas han håller i handen så byter han samtalsämne:
– Har du fått någon sömn eller spar du sovandet till på måndag?
Sofia: – Jag har planerat att sova hela nästa vecka!
Anders: – Ja, man går ju i nåt märkligt turboläge där man varken sover eller äter men har massor av energi ändå.
Sofia: – Ja verkligen. När jag tänker efter så har jag ju inte ätit nått på hela dagen, tror jag åt en smörgås när jag kom hit till parken i morse.
Efter att Sofia kramat om Anders ytterligare en gång så letar hon fram en grön matbiljett och ställer sig och köar vi Chokladkoppens mattält för att byta sin matkupong mot en vegetarisk wok.
Hur kändes det när du och Pridestyrelsen fick massiv kritik från bland annat RFSL och tidigare Prideordföranden Anders Selin om valet Glenn Hysén som invigningstalare?
– Det kändes skit jobbigt.
– När vi väljer invigningstalare kan vi omöjligt välja en talare som alla är överens om. Diskussionen och kritiken var intressant, men vi valde talare utifrån Sporttemat och var hela tiden säkra på att Glenn skulle fixa det hela.
Vad var det som var jobbigt?
– Det som kändes jobbigt för mig var ett en av de första journalister som ringrde refererade till en specifik artikel i Aftonbladet som jag inte hade läst och sa att Anders Selin och RFSL helt hade fördömt Glenn Hysén. Jag blev förvirrad, och där någonstans svarade jag nej på frågan om jag kände till Frankfurt-händelsen. Och sen har just det citatet använts en del av debattörerna.
– Vi på Stockholm Pride kopplade inte händelsen i Frankfurt till hatbrott. När vi pratade med Glenn om toalettincidenten gav han en helt annan bild än den som stått i tidningarna och vi litade helt på honom.
Hur kändes det att träffa Anders Selin nu?
– Alltså det var väl inget, det kändes inte det minsta konstigt.
– Jag vill att Pride ska va en arena där det diskuteras villt. Och just Diskussionen som nu uppstod kring Glen Hysén tycker jag har varit både viktig och intressant och som jag nu i efterhand är glad blev av.
Sofia tycker att Pridefestivalen till väldigt stor del är en
politiskarena och att det vore konstigt om inte så var fallet. Men hon poängterar också att Pride inte står bakom allt som sägs, görs, alla åsikter som luftas eller alla politiska ståndpunkter som manglas ut under Prides stora regnbågsfärgade paraply under festivalen.
– Vi skapar bara utrymmet, arenan. De egentliga politiska åsikterna får andra framföra.
Men känner du i din roll som ordförande att du måste vara partipolitisk objektiv?
– Nej verkligen inte.
Så vad väljer du Allians Regeringen eller Socialdemokraterna?
– Om jag måste välja mellan de allternativen så blir det Socialdemokraterna.


Sofia, Alf Kjeller och Tasso Stafilidis

18.59
Samtidigt som Sofia äter sin vegetariska wok så passar hon på att ha en snabbgenomgång inne på backstageområdet med parkchefen Alf Kjeller:
– Allt flyter just nu som på ett rullband. Insläppet, kassorna, gästlistorna, ja allt funkar som det ska. Folk till och med hittar till toaletterna. Jag har precis tagit ett var runt på området och pratat med alla restauranger samt hälsat på alla volontärer som jobbar just nu.
Sofia: – Bra, det där är så viktigt att vi tar oss tid och pratar med de som verkligen gör jobbet.
Alf: – Ja. Och det enda jag har att rapportera till dig just nu är att det är en så oerhört skön stämning inne i Pridepark!

Publicerad: 2007-08-02 17:28:27