Pride 2007

Edward af Sillén hade återigen satt ihop en minst sagt allsångsvänlig och överraskande kul blandning av gamla klassiker och nya favoriter till Prides mest populära scenstund. Redan artist nummer ett, Sarah Dawn Finer, fick med sig publiken i allsång till hennes schlagerfyra från i år, ”I remember love”. Hon lyfte kort efter framträdandet i helikopter för att vara med på ”Rhapsody in Rock” senare under kvällen…

Flera av artisterna kallades in på nytt och både Sonja och Måns fick sjunga hela sina MF-låtar ”För att du finns” och ”Cara Mia” ytterligare en gång. Givetvis sjöng publiken med i varenda ord.
Vackra Sonjas ballad är en av årets stora klassiker och tar nu över efter ”Det vackraste” som bröllopens schlagerlåt nummer ett. Vilken magi när hon klev ut i sin skira klänning och mötte publiken för ovationer!

Kvällens unika återföreningar stod Forbes och Angel för. Forbes ”Beatles” hade ju länge den osmickrande äran att ha gett Sverige vår sämsta ESC-placering någonsin efter att de kom på 18:e plats i London 1977. I parken blev det maffigt blås och allsång till den forna schlagervinnaren om den brittiska popgruppen.
Tjejgruppen Angel sjöng givetvis sin sköna oralsexschlager ”Venus Butterfly”, men det var deras ”Sommaren i City” som fick parken att lyfta. ALLA kan tydligen refrängen på hiten från 1991. Vilket lysande drag att återförena gruppen (som visade sig ha en lesbisk trummis!).

Andra roliga återseenden var Uffe Persson (snyggare än nånsin…), som i originalkläder och huvudryckningar sjöng sin ”Nästa weekend” från MF 1988, och Cyndee Peters som sjöng sin schlagertrea ”När morgonstjärnan brinner” så att vissa i publiken började att gråta. För den äldre publiken bjöds Ann-Louise Hanson och hennes klassiker ”Zum, zum, zum lilla sommarbi” och ”Greven av Luxemburg” (som aldrig tävlade i MF…). Och det blev extas då lilla krutpaketet Towa Carson klev in med Ann-Louise och sjöng ”Cést la vie”.

Sofia Källgren kom äntligen till Pride med sin fantastiska ”Handen på hjärtat”. Att det blev skyhög allsång till denna lilla pärla förlåter att Sofia sjöng sömnpillret ”My love”…

Nannes comeback på Pride innebar givetvis succé och efter att bröstcancer och turnéer satt P för henne de senaste åren fick vi äntligen höra ”Håll om mig”. Hon brände såklart också av årets schlager ”Jag måste kyssa dig”.
Och medan vi ändå är inne på årets schlager så måste jag erkänna att jag var löjligt nöjd över att La Lindarw med dansare dök upp och rev av ”(Åh) När ni tar saken i egna händer”. Att höra hela Pridepark skrika ”Han trallar på torpet” kommer jag att fnissa åt långt in i vintermörkret.

Flitigast under kvällen? Snygga Jessica Andersson(i två olika outfits) ledde låtligan med att sjunga hela tre låtar, ”Kalla nätter”, ”Kom” och ”Give me your love”.
”Kalla nätter” har fått en enorm hitstatus bland gaypubliken och nu önskar vi att hon får en lika bra låt ett annat schlagerår.

Och när vi snackar hitstatus: ”The Arrival” med The Attic feat. Therese sjunde-plats i Ö-vik är fortfarande en ”what?” i schlagerland. En brilljant danslåt som publiken älskar. Och när Grankvist och The Attic-grabbarna rev av hennes MF-tvåa ”Stjärna på himlen” i en ommixad version var det allsång till sista ton. Underbart!

Direkt efter dök Jill Johnsson upp och gjorde sin ”Crazy in love” till öronbedövande jubel. Publiken krävde dessutom en refräng till efter avslutet…Och givetvis sjöng alla med i MF-vinnaren ”Kärleken är” senare.
Jills närvaro var en av årets stora succéer.

På Eurovisionfronten då? Jag vet jag att det var folk i publiken som skrek sig hesa under Lilliane Saint Pierres ”Soldiers of love” från 1987. En klar favorit hos många. Galna Silvia Nights entré i snygga schlagerkläder var hysterisk. Hennes ”Congratulations” har en tydlig plats i många gayhjärtan. Hon avslutade dessutom kvällen med att lite ”stagediving”…Och Imaani & DQ fick många att sjunga med i respektive hits. Och avslutande Marija var en utmärkt flatpresent efter många års bögfavoriter som slutnummer.

Mark Levengood gjorde som vanligt ett galant jobb och var roligare än någonsin när han berättade anekdoter och presenterade artister med vasst fräck tunga (Andreas Lundstedt borde omedelbums hämnas på ett listigt sätt…).
På scenen bjöds även omusikaliska överraskningar som vi skrattade gott åt. Kristian Luuk kom inspringande i Jessica Anderssons shortsdress för att berätta att Jessica var en smula sen. Loved it!
Och Lotta Bromé kom in klädd som Marija när ESC-vinnaren presenterades. Obetalbart! Vi älskar sådanda överraskningar.

Tack Edward af Sillén och Mark (och alla artister på scenen). Ni är alltid årets Pridehöjdpunkt och var så även i år. Vi längtar redan efter EuroPrides Schlagerfest, för ni är väl ombord då med?


Andreas Lundstedt sjöng såklart sin ”Move”.


Angel gjorde en bejublad comeback med en lesbisk trummis.


Cyndee Peters kom trea 1987.


DQ kom från Danmark för att framföra sin ”Dramaqueen” som tyvärr inte klarade av att ta sig till final i året ESC.


Therese Grankvist (ex-Drömhus) sjöng sina MF-hits ”The Arrival” och ”Stjärna på himlen” med The Attic i ryggen.


Forbes gjorde comeback.


Imaani tävlade för Storbritannien 1998.


Jessica Andersson var snygg i silverdress…


…och rosa galadress i miniformat. Men var fanns den lila byxdressen?


…jo, här!


Jessica Wimert tävlade i MF 1991 och låten heter ”Änglar”.


Jill Johnsson var sexigare än någonsin och höjde tempen i parken med sina två schlagerhits. Hängde hon med ex-konkurrenten Imaani bakom scenen?


Lilliane Saint Pierre kom från Belgien med sin hit från 1987.


Christer Lindarw glittrade ikapp med kören under sina två schlagerbidrag.


Nanne har ett stadigt schlagerbagage och bjöd på två godbitar.


Hon är perfekt precis som hon är. Regina Lund.


Sarah Dawn Finer var snyggare än någonsin och mötte gayfansen med stor lycka.


Ann-Louise är en schlagerveteran med hela 14 deltaganden!


Silvia Night hade turen att inte möta Carola i Pridepark. Det var ju hon som fick rubriker förra året med sitt påstående om att Carola och ESC-generalen Svante Stockselius hade dansat horisontaldansen.


Sofia Källgren lade handen på hjärtat och berättade att de storhänta och storfotade figurerna bakom henne i MF 1990 även skulle ha huvuden på sig. Men ”Soffan” vägrade och köpte loss de hemska huvudena för ett antal tusingar och gjorde sig av med dom. Schlagerfakta när den är som bäst.


Sonja hade givetvis schlagerdressen på sig.


Schlagerdamer med charm: Ann-Louise Hanson och Towa Carson. Givetvis sjöng dom ”C´est la vie”


Solbrända Uffe Persson sjöng ”Nästa weekend” som kom sexa 1988.


Måns Zelmerlöw gjorde succé med ””Cara Mia”.


Marija Serifo…..nej, det är ju Lotta Bromé som leker schlagervinnare.


Marija avslutade kvällen med sitt flatanthem ”Molitva”.


Mark Levengood var i toppform både utseendemässigt och muntligt.


Mark och Jill återförenades igen efter MF-finalen de båda ledde ihop 2005.

Här är kvällens artistlista:

Sarah Dawn Finer ”I remember love”
Jessica Wimert ”Änglar”
Silvia Night ”Congratulations”
Andreas Lundstedt ”Move”
Sonja Aldén ”För att du finns”
Cyndee Peters ”När morgonstjärnan brinner”
Imaani ”Where are you”
Angel ”Sommaren i city” & ”Venus Butterfly”
DQ ”Dramaqueen”
Ann-Louise Hanson ”Zum, zum, zum lilla sommarbi” & ”Greven av Luxemburg”
Ann-Louise Hanson & Towa Carson ”Cést la vie”
Nanne ”Jag måste kyssa dig” & ”Håll om mig”
Forbes ”Beatles”
Jessica Andersson ”Kalla nätter”,”Give me your love” & ”Kom”
Uffe Persson ”Nästa weekend”
Sofia Källgren ”My love” & ”Handen på hjärtat”
Lilliane Saint Pierre ”Soldiers of love”
Therese Grankvist & The Attic ”The Arrival” & ”Stjärna på himlen”
After Dark ”(Åh) När ni tar saken i egna händer
Måns Zelmerlöw ”Cara Mia”
Marija Serifovic ”Molitva”

Publicerad: 2007-08-03 19:04:01