Pride 2007

Det blev en smått historisk dag när en statsminister för första gången besökte PridePark under fredagen.
I smådugg och en ganska öde park kunde Fredrik Reinfeldt besöka såväl gaypolisernas som militärernas tält innan han via QX tältområde till slut kom ”hem” till öppna moderaters infotält.
När QX får en kort pratstund talar han just om hur öppna hbt-personer inom hans parti varit betydelsefulla för den resa som gjorts från ett parti med tydligt negativ inställning till hbt-frågor till dagens stöd för ett könsneutralt äktenskap.
I PridePark har han varit flera gånger i olika kapaciteter.
– Det som slår en är vilken bred palett av svenskt samhällsliv som är presenterat här. Jag upplever att hela det svenska samhället genomgått ett uppvaknande i att se människor som förut inte syntes, säger Reinfeldt och syftar bland annat på hbt-personers livsvillkor.
Han och partivännen Ulf Kristensson var i klar minoritet när de i strid mot partilinjen röstade för partnerskapslagen 1994. Att moderaterna varit så negativt inställda menar Reinfeldt berott på att ”man inte förhåller sig till det man inte ser”.
– Men det har svängt snabbt och förändringen kom med min generation, säger han. På bara de 13 år som gått sedan partnerskapet har jag nu fått förbundsstyrelsen, med endast en reservation, att inför höstens partistämma ställa sig bakom en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Svenska moderaterna liksom norska syskonpartiet høyre, med sina ställningstaganden för hbt-personers rättigheter, skiljer sig från många europeiska högerpartier. Reinfeldt förklarar detta med sekulariseringen. Den två skandinaviska partierna är inte ”bundna till kyrkan” så som exempelvis tyska kristdemokrater.
– En återkommande referens i dessa partiers ställningstaganden handlar om religiösa trosuppfattningar. Man är blind om man inte ser det.
– Vi har den liberala individutgångspunkten. Människor skall växa men också få vara sig själva. Detta synsätt har tagit större utrymme hos oss idag.
– Får vi se en proposition från regeringen om ett könsneutralt äktenskap? Tre partier för och ett emot!
– Jag tycker att det är viktigt att ta detta steg för steg och jag hoppas att jag får med mig partiet.,
Längre fram än så vill Reinfeldt inte kommentera, men han lägger till att även kristdemokraterna genomgått en resa där man idag accepterar partnerskapslagen.
– Det är en viktig utveckling, säger han och menar att ”det är uppenbart” att en könsneutral äktenskapslagstiftning kommer att införas.

Publicerad: 2007-08-04 23:41:34