Pride 2007

Under fredagen öppnades Pridefestivalen på Färöarna, i Nordiska Huset i Tórshavn. Ásta Ósk Hlöðversdóttir öppnade med att välkomna alla att delta i festivalen och berättade om upprinnelsen till Pride i Tórshavn, om ANSO (Association of Nordic LGBT Student Organizations) och Friðarbogin, den enda HBT-organisation på Färöarna och också medlem i ANSO. Undertecknad talade också helt kort, om SFG:s engagemang i ANSO och Polen/Baltikum samt om konferensen SFG arrangerade i juni för nordiska och baltiska hbt-organisationer med fokus på högre utbildning.
Bland åhörarna kunde både lokala ungdomar ses, liksom nordiska deltagare och flera danska parlamentsledamöter, bland dem Mogens Jensen från socialdemokraterna.

Festivalens första seminarium samlade studentorganisationer från hela Norden, bland andra undertecknad, Elin Rosenberg, ordförande för SFS, Sveriges förenade studentkårer samt representanter från Island, Grönland och Färöarna.

Dagen avslutades med en filmvisning, en kortfilm kallad “En värld av rouge och skägg”, av Hanna Storby, Malin Lindström och Josephine Andersson, en dokumentär om Sara Nilsson och hennes aktivism, både som drag king och HBT-kämpe.

Över hela Tórshavn ses nu flygblad om paraden, caféer, restauranger och turistinformationen har upplåtit plats för affischer. Stämningen var hög och förväntansfull inför lördagens parad. Väderleksrapporten utlovade ”sólglottar” i ett vanligtvis ganska regnigt klimat och vi hoppas på lysande sol och lika lysande regnbågsfärger.

http://www.anso.dk/faroepride

Källa: Färöarna Pride

Publicerad: 2007-08-18 11:39:58