EuroPride 2008

Idag öppnar EPOA-konferensen i Stockholm. Ett 30-tal deltagare från europeiska Pride-festivalen möts för att diskutera samarbetsfrågor och vem som skall få EuroPride 2010.
Inför konferensen valde föreningen Stockholm Pride att presentera temat för EuroPride i Stockholm och vem som skall göra EuroPride-låten.
Temat blir ”Swedish Sin Breaking Borders”.
– Tidigare har vi haft teman kring svenska frågor som hatbrott, idrott och äktenskap, berättar Stockholm Prides ordförande Sofia Sjöö för QX.se.
– I år vill vi rikta blickarna utåt. Många av de rättigheter vi uppnått ses som grova synder i stora delar av världen. Sverige har ett ansvar att ta i en internationell utveckling för hbt-personers lika rättigheter.
– Pridefestivaler är ett viktigt verktyg i att vända ”synd” till stolthet.
Vid minglet under torsdagskvällen på Café Opera kom en lång rad riksdagsledamöter, socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin, Stockholmspolitiker som Gustav Adersson (c) och Yvonne Ruwaida (mp). Pride-aktivister och stora delar av communityt var med liksom de Pride-organisatörer som konfererar i Stockholm.
Epoa-konferensen pågår hela helgen.
– Ikväll blir det middag på stadshuset och sedan vidare ut i Stockholmsnatten, berättar Sofia Sjöö.
Stockholm stad passade på att hälsa EuroPride till Stockholm.
– Detta är det största evenemang Stockholm har, sa Stockholm Business Regions VD Olle Zetterberg och kunde konstatera att Globen hälsade EuroPride välkommen genom att under natten till fredagen lysa upp hela fasaden i Regnbågsfärgerna. Den upplysta Globen var också en markering av ett samarbete som inletts mellan Stockholm Pride och arenan i Johanneshov.
– Globen har aldrig varit snyggare, Stockholm Pride hoppas såklart att de andra bekanta landmärkerna i staden följer Globens exempel, säger Sofia Sjöö.
– Det var fantastiskt. Himla mäktigt att gå hem i natt och komma upp över Götgatspuckeln och se den mäktiga synen av Globen.


RFSL Ungdoms ordförande Alex Fridunger med vänner


Prides press-sekreterare Anders Wallner (t.h) minglade med vänner


Riksdagsledamot Anna Kindberg Batra (m), Gaypolisernas Göran Stanton, journalisten Facundo Unia och Gaypolisernas Riikka Färdig


Före detta KDU-ordföranden Eric Slottner, riksdagsledamoten Fredrick Federley (c), Stockholm Vistors Boards Christina Guggenberger och PR-konsulten Fredrik Andersson


RFSUs ordförande Lena Lennerhed med historikern Jens Rydström


Mona Sahlin med Stefan Engström och riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (s)


EPOAs ordförande Robert Kastl med Björn och RFSLs pressekreterare Thomas Laurell


Christian Schneider-Lindbergh, från Publicom, Polishögskolans Irmeli Krans och Peter Frejhagen


Prides ordförande Sofia Sjöö med vice ordföranden Tasso Stafilidis

http://www.stockholmpride.org

Källa: Stockholm Prides hemsida

Publicerad: 2007-09-21 11:13:59