Dans

Random Dance Company under ledning av koreografen Wayne McGregor är ett av Englands mer spännande moderna dansgrupper.
Det senaste verket, Aeon, är ett av tre verk som blandar det fysiska med det virtuella. Gruppen har sedan 1997 arbetat tillsammans med flera designers och konstnärer för att hitta nya sätt att uttrycka dans. I de två tidigare verken, ”The Millennium” och ”Sulphur 16” har man försökt kombinera de två sättet att uttrycka dansen på, nu presenteras det tredje tillsammans med de två tidigare och i pressmeddelandet från Skånes dansteater skriver man:

” Aeon är trilogins mest ambitiösa verk och formfulländade verk. Här möter Randoms åtta dansare sina virtuella partners samtidigt som de rör sig i ett delvis digitaliserat scenrum.”
Aeon visas nu för första gången i Sverige och Skandinavien. Inför besöket berättar Wayne McGregor om Aeon:
– De första nio minuterna är en helt virtuell dans helt utan någon levande medverkan. En övergång sker sedan till en trettio minuter lång del som helt berör relationen mellan kinetisk ariktektur, virtuella rum och levande dans, med stora virtuella ytor som skiftar genom föreställningen. Dansarna bebor dessa ytor, men ytan beter sig som koreografi och kropparna beter sig som yta. Det är ett väldigt fysiskt språk med arkitektoniska kvalitéer.

– Om all teknik sedan lyfts bort går allt upp i rök och kvar finns åtta dansare som utforskar kroppens teknologi på ett ganska traditionellt vis. Då återstår bara dans, inga andra påfund. Jag älskar den utvecklingen. Man startar med någonting virtuellt där inget levande medverkar och slutar med någonting så fullt av liv att ingenting annat får plats på scen.

Publicerad: 2000-10-26 04:00:00