Bertil Kastberg från RFSL har två favoriter, Bögjävlar och Jan Hammarlund. På onsdag är det dags för ”Jävliga bögar” då Roger Wilson och Stefan Ingvarsson som skrivit debattboken Bögjävlar kommer till Indigo. Och på torsdag kommer Jan Hammarlund, först ”2000 år av queerpoesi runt Medelhavet” och sen ”Lugn kväll på Indigo”.
– På måndag ska jag gå på ”Vilka utmaningar står hbt-politiken inför?” med Marianne Berg. Jag skulle gärna se Tiina Rosenberg också, men det blir nog bara Bögjävlar på onsdag.
– Sen är det Volleyboll nu på söndag som jag tänkte va med på, då Devilants startar volleybollag.

Linda Fuchs från RFSL har jobbat med Invigningens modevisning på Galleria Storgatan på lördag. Den lyfter fram olika grupper i hbt-världen, några stereotyper och det blir samtidigt rolig. Förutom invigningen vill Linda slå ett slag för föredragen ”Insemination för lesbiska” nu på söndag och om Intersexualism på måndag, liksom stand-up-monologen ”You give gay people a bad name” på tisdag.
– Pardansfesten på lördag ska jag också gå på. Det blir tango, lindyhop och salsa, en kort introduktion till alla. Lindyhop är en mer aktiv dans.

Ratko Sonnerland från SLM svarar.
– Höjdpunkterna är festerna, S.U.B. nu fredag och Oktoberfesten nästa lördag. Det blir techno och house på klubben S.U.B. och på Oktoberfesten avslutas festivalen med tysk bratwurst och en hämningslös fest. Sen tycker jag föredragen ”Alla är vi sexuella på tisdag” och ”Diskrimineringens historia” på torsdag verkar va intressanta. Paraden måste man ju också va med på. Den är viktig!

Anna-Malin Blomqvist, ordförande i RFSL Malmö och kvinnlig mannekäng på modevisningen, nämner först Stora tjejfesten på Indigo där Dragonkings uppträder. Den andra stora festen som Anna-Malmin jobbar med är Stora regnbågsfesten på Chokladfabriken där Lili & Susie är dragplåstren.
– De har inte uppträtt på tio år och de kommer med ett stort band. Det blir en exklusiv och maffig sak. Festen är ett samarbete mellan Wonk och RFSL. Wonk är bra på partybiten och vi bidrar med en annan publik som vanligen inte går på Wonks fester.
– Vad jag annars tycker är intressant är att vi fått med Debaser på söndag, då klubbarna After Church och Shame Factory går samman för festivalens sista fest.

Thomas Risvall, också ordförande i RFSL Malmö, brinner för Tasso Stafilidis föredrag ”Kärlek – till vilket pris?”. Det handlar om hbt-frågor internationellt och hemma. Platsen är Rosengårds Folkets hus och han hoppas att den ska locka nya grupper att intressera sig för hbt-frågorna.
– Jag ska också försöka att gå på nåt mer, som ”Alla är vi sexuella” och ”Lack, läder, smisk och smärta” på RFSL Rådgivningen. Och sen tänker jag gå och lyssna på Jan Hammarlund.

Matilda Sjödell på Café Banjo har jobbat på att få hit aktivisten Del LaGrace Volcano som tillsammans med Ulrika Dahl startat ett projekt för att utmana maktstrukturerna på ett nytt sätt. Punkten heter ”New Qweer Femme-n-isms” och är på ABF på fredag. Annat på fredag är Andy Candys Transidentifierad.
– Verkar trans krångligt så ska man gå dit.
– Queer Icon Party på fredagen kör klubb, pub, workshop och performance. Det blir första gången i Malmö. På lördag ska jag på pardansfesten.
Sista söndagen är det sen vernissage för Del LaGrace Volcanos bilder på Café Banjo (inte lördag som det står i programmet).

Mikael Andersson på RFSL Rådgivningen lyfter först fram ”Stora sexboken för tjejer som har sex med tjejer” som presenteras nu på söndag.
– Det är första gången man skrivit en handbok för kvinnor som har sex med kvinnor.
På onsdag leder Mr Gay Sweden by Leo, Walter Heidkampf, sexspelet ”Stop Talk Listen” för killar där man kan snacka om och diskutera sex.
– Nu när vi har allt fler barn och föräldrar i hbt-gruppen kanske man även ska pusha för föredraget ”Även barn har en sexualitet” på tisdag.
Men Paraden och Oktoberfesten på SLM lockar också.
– Det är roligt att gå i paraden och visa upp hbt-samhället på ett självklart och tydligt sätt. Oktoberfesten väljer han istället för att åka till München.

Även du kan välja dit eget festivalprogram ur årets festivalprogram!
Regnbågsfestivalen listad på QX.se/Guide

http://www.qruiser.com/theme/pride/?block=23

Källa: Regnbågsfestivalen på Tema Pride

Publicerad: 2007-10-19 15:11:32