”Stories in wonderland” – har ni en gay/lesbian-sektion i festivalen varje år?
– De senaste åren har vi haft det. Det här är ju en festival med gästspel från olika kortfilmsfestivaler, och för representationen av filmer med queertema har vi varit väldigt nöjda med vår arrangör, så de har återkommit de senaste fyra åren. De kommer från hamburg och kallar sig ”Hamburg Lesbian and Gay Film Festival” och de har förstås ett internationellt urval filmer på temat.

Även i de olika tävlingsdelarna finns filmer med queertema – hur queer är festivalen?
– Vi tänker inte speciellt på att få med den biten när vi väljer filmer, men i och med att hela utbudet representeras finns förstås alltid en del filmer på det temat. Det är inte något vi specifikt försöker få med när vi väljer ut filmer, men just i år råkar det vara 3-4 filmer med i festivalen som har homotema på ett eller annat sätt. Vissa år är det mer, andra mindre.

Vilken höjdpunkt skulle du rekommendera till QX läsare?
– Jag är väldigt förtjust i ”Wrestling” i tävlingskategorin ”sex gånger kärlek”. Den är som en liten ”Brokeback Mountain” från Island på tema brottning. Den är väldigt fin.

Hela programmet för Uppsala Kortfilmfestival finns på hemsidan. ”Gay and lesbian – stories in wonderland” visas den 26 och 28 oktober på Regina.

http://www.shortfilmfestival.com/

Källa: Kortfilmfestivalens hemsida

Publicerad: 2007-10-22 15:26:59