Frilansjournalisten, tidigare chefredaktören för queertidningen Zon och RFSLs tidning Kom Ut, Anna-Maria Sörberg vann den svenska delen av det europeiska priset ”Journalist Award 2007”.
Priset delas ut som del av EU-kampanjen för mångfald och mot diskriminering där varje land nominerat en journalist.
I år har även ett extra pris skapats för bästa reportage om könsdiskriminering och multipel diskriminering. Den svenska juryn utsåg till den tävlingen Aftonbladets Mary Mårtensson.
I november kommer den europeiska vinnaren utses i de två priskategorierna.

Anna-Maria Sörbergs reportage publicerades i Re:Public Service under rubriken ”Hiv-man dömd till döden”. I motiveringen sägas att hon belyst en subtil form av diskriminering: ”En artikel som både går emot normen för hur människor som lever med hiv brukar skildras i svensk media och som belyser hur hivsmittade med utländsk bakgrund särbehandlas. Artikeln utmanar vår syn på hiv och problematiserar den strikta svenska lagstiftningen, som ensidigt lägger ansvaret för att begränsa spridningen på den som är smittad.”
– Uppmärksammandet av frågan inom EU-kampanjen ”För mångfald. Mot diskriminering” bidrar till en nödvändig internationell belysning av en oreflekterad svensk hiv-politik och dess konsekvenser, säger Anna-Maria Sörberg i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2007-10-23 13:19:56