Under onsdagen avslogs Johan Sobelius (POSK) motion till Kyrkomötet där han föreslog en ändring i kyrkoordningen som skulle göra kyrkans definition av äktenskapet könsneutral.
Kyrkomötet ställde sig, efter en het debatt, istället bakom Gudstjänstutskottets yttrande som hänvisade till den ”pågående statliga utredningen”.
Kyrkostyrelsen har lagt fram en skrivelse till Kyrkomötet där man i kyrkoordningen föreslog att det i kapitlet om vigsel och välsignelsehandlingar skriver in att registrerat partnerskap är en civil ordning som efter att det ingåtts kan välsignas av kyrkan.
Under torsdagens förhandlingar på Kyrkomötet i Uppsala skall beslut tas, ett beslut som förväntas bli positivt.

Kyrkan skall i januari lämna in sitt remissvar kring frågan om det könsneutrala äktenskapet.
Enligt de ställningstaganden som lämnats in inför kyrkans remissvar är en majoritet av Svenska kyrkans stift negativ till att homosexuella skall få ingå äktenskap. Kyrkans tidning har redovisat svaret från stiftens domkapitel respektive stiftsstyrelser.
Ja säger Uppsala domkapitel, Västerås liksom Linköpings stiftstyrelse och domkapitel, Lunds stiftsstyrelse, Karlstads domkapitel, Visby stiftstyrelse liksom Svenska kyrkans unga.
Något ställningstagande har ännu inte inkommit från Luleå, Stockholm liksom från domkapitlet i Göteborg.

Kyrkan spittrad i synen på samkönade äktenskap

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=34914

Källa: HBTQ i Svenska kyrkan (en av Qruiser-klubbarna)

Publicerad: 2007-10-24 12:05:04