Vad var tanken med serien?
-Jag ville få in olika aspekter på feminism och det var viktigt med det lesbiska temat. Det är intressant med relationerna mellan heterosexuella och lesbiska feminister – många gånger har ”heterofeministerna” missat att ge cred till vad de lesbiska har gjort för rörelsen, och idag har vi fortfarande mycket att lära av varandra. Hela serien är ett försök att blanda högt och lågt, praktiskt och teoretiskt. Det var viktigt att komma ifrån det renodlat akademiska, vi har försökt samla allt från aktivism till vardagssituationer, tips och erfarenheter, politiska diskussioner, allt för att få så stor bredd som möjligt.

Har det varit välbesökt?
-Jättevälbesökt. Mest kvinnor förstås… Tyvärr… Men även en hel del män, och alla åldrar. Allt från tonåringar till pensionärer.

Vilka är det som besöker seminarierna? De redan frälsta?
-Tyvärr är det ofta så i den typen av sammanhang, men serien är upplagd för att kunna bjuda in människor som inte är så insatta. Det är uttryckt att man ska kunna komma med, låta sig provoceras och formulera var man själv står. Sedan är det inte en serie med en massa människor som ska agera förebilder, utan vi har också tänkt att det ska finnas sådant att definiera sig emot. Det har med bredden att göra, vi vill ha många olika infallsvinklar och olika perspektiv, allt från folk som är fokuserade kring sexuella rättigheter till lika lön och jämställt arbete. Det har blivit väldigt intressanta och livliga diskussioner, där besökarna ofta ifrågasätter och inte bara håller med och applåderar.

I eftermiddag (25 oktober) klockan 18 hålls ett av de seminarier som återstår i serien, då Aftonbladets ledarskribent Åsa Petersen pratar om att ta sig ur förtryckande normer och värderingar under rubriken ”bortom normen”. Den 29 november föreläser DN-journalisten och författaren Annika Hamrud, som skrivit boken Queerkids, om familjenormer och Sveriges heteronormativa familjepolitik. Det sista seminariet på höstens tema är den 8 december, då bland annat Tiina Rosenberg och Pia Laskar föreläser i en heldag om ”lesbisk samtidshistoria, motstånd och möjligheter i relationen mellan lesbiska feminister och heterofeminister”.

Har du hört några reaktioner efter seminarierna?
– Inte mer än att folk vill ha mer.

ABF-Stockholm

http://www.qruiser.com/clubs/club.php?id=81982

Källa: Normal Förlag-klubb på Qruiser

Publicerad: 2007-10-25 14:31:47